AMERIKANCI KUPUJU 11 HOTELA NA NAJATRAKTIVNIJIM LOKACIJAMA NA JADRANU: / A bit će i prvi stranci - vlasnici hrvatske zračne luke

Image

Američki KSL Capital Partners fond trebao bi postati vlasnik hotela i turističkih naselja u Brelima, Tučepima, Bolu, Starigrad Paklenici, Omišu, Supetru na Braču i Mariji Bistrici

8.2.2021.
8:57
VOYO logo

Sprema se jedna od najvećih turističkih transakcija posljednjih godina u Hrvatskoj. Jako Andabak pred realizacijom je prodaje svoje hotelske grupacije "Sunce hoteli – Bluesun Hotels & Resorts" koju bi trebao kupiti američki KSL Capital Partners fond s više od 13 milijardi dolara kapitala, čime bi trebao postati vlasnik hotela i turističkih naselja u Brelima, Tučepima, Bolu, Starigrad Paklenici, Omišu, Supetru na Braču i Mariji Bistrici, javlja Slobodna Dalmacija.

Iako još nema službenih informacija, Slobodna Dalmacija neslužbeno doznaje da je potpisan predugovor o prodaji Andabakovih 11 hotela na najatraktivnijim dijelovima Jadrana s Amerikancima te da se čeka na suglasnost banaka koje su financijski povezane sa "Sunce Hotelima". Također, iz više izvora neslužbeno se doznaje da bi američki investitori i kupci tog najvećeg portfelja hotela u Splitsko-dalmatinskoj županiji svoj novi kapital s oko 5500 hotelskih postelja dali na upravljanje jednoj od najvećih hrvatskih turističkih tvrtki, "Valamar Rivieri" iz Poreča.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NA POMOLU VELIKA POSLOVNA TRANSAKCIJA: /

Veliki globalni igrač ulazi kroz mala vrata na hrvatsko tržište - kupuju poznate hotele?

Image
NA POMOLU VELIKA POSLOVNA TRANSAKCIJA: /

Veliki globalni igrač ulazi kroz mala vrata na hrvatsko tržište - kupuju poznate hotele?

Zračna luka odlazi u ruke stranaca

Andabak u svojem vlasništvu koje prodaje ima i 51 posto vlasništva Zračne luke Brač, koja će tako postati prva javna zračna luka u Hrvatskoj u većinskom vlasništvu stranaca.

"U poslovnim krugovima već je duže poznato da je u igri oko kupnje Andabakovih hotela bilo nekoliko igrača, ali na kraju se iskristalizirao veliki i jaki američki investicijski fond. Oni imaju urede u Coloradu, Denveru, Londonu i Singapuru, financijski su moćni i glavni su im posao investicije u turizam u Americi, ali i u Europi, gdje imaju velike hotele. To je za hrvatski turizam izvrsna vijest jer to znači da bi se već planirane investicije i razvoj te hotelske grupacije mogao značajno unaprijediti i investicijama ojačati u kvaliteti", rekli su dobro upućeni za Slobodnu Dalmaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Budući da su "Sunce hoteli – Bluesun Hotels and Resorts" započeli investicije koje bi se teško realizirale bez velikog financijskog rizika, američki investitori mogli bi realizirati planove koji su godinama na čekanju, poput gradnje hotela "Dioklecijan" u Splitu, velikog turističkog projekta u Sutivanu na Braču, rekonstrukcije hotela u Bolu, najavljene gradnje na Makarskoj rivijeri itd.

Upravljanje će dati lokalnoj tvrtki

Odluka američkih investitora da upravljanje portfeljem hotela daju etabliranoj i iskusnoj lokalnoj turističkoj tvrtki "Valamar Riviera" pokazuje da američki investitori ne misle da moraju biti i dobri upravljači i menadžeri turističkih tvrtki. Riječ je o jednoj od najvećih turističkih tvrtki u Hrvatskoj sa sjedištem u Poreču koja upravlja sa 60-ak hotela i kampova u Hrvatskoj, u koje dnevno može smjestiti više od 40 tisuća gostiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Valamar" je proglašen najpoželjnijim poslodavcem u turizmu u Hrvatskoj i šesti je najbolji poslodavac u Hrvatskoj. Osim hotela i kampova u Poreču, Rapcu, na Rabu, Krku, Valamar je već dugo prisutan upravljački ili vlasnički i u hotelima u Dalmaciji, piše Slobodna Dalmacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo