Amerika Hrvatskoj nije dala nikakav znak za Oluju

25.4.2011.
11:45
VOYO logo

"Amerika nije dala nikakav znak, to je Tuđman samoinicijativno protumačio kao odobrenje. Odlučio je riskirati. Smatram da je Oluja bila legitimna akcija i mislim da tome uopće nije bilo suđeno na Haaškom sudu već da se sudilo za namjeru da se Srbe protjera iz Krajine" kazao je u intervjuu za Dnevnik HTV-a prvi američki veleposlanik u Hrvatskoj Peter Galbraith.

Kod njega je presuda Anti Gotovini izazvala iznenađenje jer su se, pojašnjava, zločini dogodili tek kada je general nakon Oluje otišao u Bosnu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nisam detaljno pratio suđenje pa ne znam na temelju kojih je dokaza generalu Gotovini presuđeno", dodao je.

Komentirajući Tuđmana kazao je kako ga je vidio kao osobu "iz nekog nekog 19. stoljeća sa svojom idejom o homogenoj Hrvatskoj i time što je odobravao ideju o raspodjeli Bosne koju je čak rijetko tko iz samog HDZ-a podržavao".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ove presude dokazuju da se Hrvatska drži vladinih zakona. Ne mogu se sjetiti niti jedne zemlje koja je nakon pobjede u ratu izručila svoje generale, predala sve dokumente, sve Tuđmanove zapise. To pokazuje kakva je Hrvatska zemlja, odnosno da je zemlja zakona", izjavio je Galbraith, a prenio Večernji list.

specijal-201012070191004-Suđenje generalima

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci:

arti-201104230254006 arti-201104230014006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo