Ameri očitali bukvicu HRT-u i rekli im ono što su i sami morali znati

Jasna Paro, dugogodišnja novinarka HRT-a, i supruga Joška Para, hrvatskog veleposlanika u Washingtonu, neće moći, kako je željela, raditi kao dopisnica iz Amerike.

24.2.2014.
10:27
VOYO logo

Njezin novinarski posao nespojiv je s privatnom ulogom žene veleposlanika. Formalno se Amerikanci pozivaju na Bečku konvenciju koja supružnicima diplomata dozvoljava samo volontiranje, dakle, rad u kojemu se ne ostvaruje prihod.

Konkurirala Branki Slavici

Povod za američko NE bio je natječaj na HRT-u za dopisničko mjesto u Americi na koje je sadašnjoj dopisnici Branki Slavici konkurirala Jasna Paro. Prije dvadesetak dana članovi komisije, kako saznaje Jutarnji list, iz izvora na HRT-u, morali su dati svoje mišljenje o kandidatima premda konačnu odluku o imenovanju donosi ravnatelj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HRT-ova služba obratila se američkom veleposlanstvu pokušavajući utvrditi ima li izgleda da Jasna Paro radi kao dopisnica. Odgovor je, otkrivaju u MVP-u, bio kategoričan. Nema izgleda. Na koncu je ravnatelj Goran Radman dopisnički mandat do 2018. produžio Branki Slavici.

"Nama na HRT-u bi to bila značajna ušteda, ne bi trebali plaćati stan i hranu, samo plaću, ali pokazalo se da je to zakonski nemoguće. A i profesionalno jako nategnuto", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Paro je jako iznenađena

Kad je lani Jasna Paro izvještavala iz Amerike bila je u ozbiljnom prekršaju, ali na to se progledalo kroz prste. Na dopisnički mandat nije.

Jasna Paro tvrdi da prekršaja nije bilo. Jako iznenađena kad smo je kontaktirali tvrdi da to nije točno. Ne vjeruje da bi Amerikanci napravili takav gaf i uskratili joj dozvolu za rad i poziva se na međudržavni ugovor od 20. lipnja 1995. godine kojim se članovima diplomatskih obitelji jamči pravo na rad. Uostalom, lani joj je, kad je pratila Republikance, tvrdi ona, američka administracija izdala dozvolu za rad i važeću novinarsku vizu. Doduše, u njezinoj građanskoj putovnici. Ne diplomatskoj na koju ima pravo kao supruga. Ona Bečku konvenciju smatra anakronom i diskriminirajućom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo nije prvi put da se delikatna pozicija Jasne Paro stavlja na dnevni red. I kao dopisnica iz Londona, dok je njezin suprug vodio veleposlanstvo u Velikoj Britaniji ,a potom i Kraljevini Nizozemskoj, bila je meta kritike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo