Razlika između života i smrti /

Alarmira 15 sekundi prije potresa: Čudesan sustav osmislila su dvojica gimnazijalaca, genijalci iz Rijeke

Osmislili su sustav koji stanovništvu u okolici epicentra daje dragocjenu prednost pred katastrofom

19.5.2021.
8:10
VOYO logo

Nakon potresa u Zagrebu i Petrinji, dvojica riječkih gimnazijalaca odlučila su osmisliti sustav koji bi ljude, u okolici epicentra, upozorio da će se uskoro zatresti tlo i na njihovu području, čime bi dobili šansu da reagiraju.

Njihova je ideja proglašena idejom godine na nacionalnom poslovnom natjecanju srednjoškolaca, a detalje su objasnili RTL-ovoj Idi Balen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Leo Janković i David Špiljak znaju da se potres ne može predvidjeti, ali u trenutku kad udari potres, pomoću sustava što su ga osmislili, mogli bi stanovnicima okolnih mjesta i gradova dati deset sekundi prednosti nad potresom. A one mogu činiti razliku između života i smrti. 

Strogo paze da ne dođe do lažne uzbune

"Dakle ako pogledamo onaj potres koji se dogodio u Petrinji i onda analiziramo koliko ljudi imaju vremena u Zagrebu, da oni znaju da se dogodio potres. I u tih 15 sekundi, to je taj ključan interval koji nam dopušta da mi upozorimo ljude, OK potres dolazi pripremite se", objasnili su i dodali: 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"(Moramo) utvrditi koliko široko moramo ići. Jer nema smisla u Rijeci javljati da potres dolazi kad nema tako jaku razornost."

Sve bi funkcioniralo pomoću mobitela. Janković je dalje objasnio:

Image
KAO DA JE VRIJEME STALO /

RTL je snimio ista mjesta koje je pogodio potres prije godinu dana i danas: Vidite li razliku?

Image
KAO DA JE VRIJEME STALO /

RTL je snimio ista mjesta koje je pogodio potres prije godinu dana i danas: Vidite li razliku?

"Svaki mobitel u sebi ima jedan uređaj koji se zove akcelerometar i taj akcelerometar detektira bilo koju smetnju u bilo koja tri smjera. I u principu to se može iskoristit za detekciju potresa. Naša ideja je bila da uzmemo skup mobitela, odnosno skup akcelerometara i napravimo sustav koji će detektirati potrese."

Preko aplikacije mobitel cijelo vrijeme registrira vibracije, a kad dođe do skoka, to je znak za uzbunu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tu pričamo o 50 do 100 dojava koje imaju veoma sličan obrazac vibracija i pomoću toga mi možemo reći OK, sigurno se radi o potresu. Jer bilo bi dosta zeznuto da mi dojavimo potres, a zapravo nije", objasnio je Špiljak:

Škola nazvana po svjetski slavnom seizmologu

"Detektiramo u epicentru potres, taj potres putuje određenom brzinom, međutim, brzina informacije očito danas može biti brža."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među učenicima ove gimnazije toliko je želje znanjem da često nedostaje prostora za dodatan rad.

Ravnatelj Gimnazije Andrije Mohorovičića Henry Ponte kazao je:

"S jedne strane je to problem što  nemamo gdje radit s tim učenicima, a s druge strane je izvrsno, jer se mi svi izvrsno osjećamo i to nam je poticaj, svim kolegama za bolji rad u školi."

Leo i David idu u školu koja nosi ime velikog znanstvenika Mohorovičića. Među ostalim, Mohorovičić se istaknuo svjetskim otkrićima na području seizmologije. I sigurno bi bio ponosan na svoje nasljednike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo