POREZ NA CIGARETE KAO SPAS? / Alarmantno! Od posljedica pušenja u Hrvatskoj godišnje umire grad veličine Makarske

U poreznoj reformi najavljeno je i poskupljenje cigareta što bi trebalo utjecati na broj pušača po kojem smo u samom svjetskom vrhu

28.7.2019.
20:50
VOYO logo

Svaka treća osoba u Hrvatskoj puši i procjenjuje se da od posljedica te ovisnosti svake godine umire oko 14.000 ljudi. Drugim riječima, grad veličine Makarske.

Nakon dvije godine, novo izvješće Svjetske zdravstvene organizacije je na stolu. Puši se manje, ali još uvijek previše.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Hrvatska ništa nije napravila u protekle dvije godine, ali ako ćemo iskreno reći onda u zadnjih 30 godina RH nije ništa napravila, a pogotovo ako ćemo reći o ovim mjerama koje zahtijevaju trošenje novca'', upozorava Ognjen Brborović s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

Ni lipa, upozorava, nije potrošena na prestanak pušenja i parcijalne mjere ne donose ništa, a Svjetska zdravstvena organizacija preporuča ih šest: Od praćenja preko zaštite do pomoći pri odustajanju. Mjere su i upozorenja o štetnosti, ali zabrane oglašavanja i porezi. Hrvatska i još 13 zemalja  ispunile su četvrtu - upozoravajuće fotografije na kutijama cigareta u Hrvatskoj su već dvije godine, ali samo zbog europske direktive.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U novom izvješću spominju se i e-cigarete. Upozorava se da su štetne za zdravlje, neće spriječiti rak i ciljna skupina su mladi. Brborović, međutim, upozorava: ''Da bi se vidjelo da nešto neće spriječiti rak, potrebna su dugotrajna istraživanja tako da je ova tvrdnja jednostavno besmislena. Ono što se sigurno zna jest da su manje štetne i to je potvrdilo i britansko ministarstvo zdravlja. Hrvatska bi trebala zauzeti ne pozitivan, ali bar neutralan stav''.

"Hrvatska nema nacionalnu strategiju u borbi protiv pušenja"

''Stvarno ne vidimo nikakvu opasnost u ovom trenutku od e-cigareta tim više što je znanstveno dokazano taj kontinum pada štetnosti gdje su cigarete najštetnije, a e-cigarete su na onom drugom kraju'', ističe Filip Tokić iz Udruge korisnika osobnih isparivača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svjetska zdravstvena organizacija navodi da Hrvatska nema nacionalnu strategiju u borbi protiv pušenja, ali ima mogućnost kliničkog liječenja. U novom krugu porezne reforme, opet se spominju veće trošarine na cigarete, naime, kako je kazao ministar zdravstva Milan Kujundžić: ''Jedna od najučinkovitijih mjera su visoke cijene cigareta, alkohola i šećera. Ako budemo imali manje djece koja ulaze u svijet pušenja, mogli bismo spasiti 15.000 života na godinu koji su posljedica pušenja''.

Samo dvije zemlje prihvatile su sve preporuke zdravstvene organizacije - Brazil u kojem je izvješće predstavljeno i Turska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo