AKTIVISTICE TRAŽE DA SDP PODRŽI RATIFIKACIJU ISTANBULSKE KONVENCIJE: / 'Ženski životi nisu politička ni vjerska igračka'

Image
21.3.2018.
19:01
VOYO logo

Skupina istaknutih aktivistkinja uputila je u srijedu otvoreno pismo SDP-u u kojem traže da ta stranka podrži ratifikaciju Istanbulske konvencije Vijeća Europe o borbi protiv nasilja nad ženama koja je, kako ističu, civilizacijsko pitanje i ni na koji način ne smije se koristiti za političke obračune.

Zabrinute zbog izjava Davora Bernardića

U slučaju da vodstvo SDP-a sada ne podrži ratifikaciju, a zastupnici SDP-a za nju u konačnici ne glasaju za ratifikaciju, jedina poruka koja će se u javnosti ponavljati bit će da je SDP po drugi put iznevjerio žene Hrvatske i pomogao fundamentalistima u gaženju ženskih ljudskih prava, poručile su aktivistkinje SDP-u otvorenom pismu. Zabrinute zbog izjava predsjednika Davora Bernardića i nekoliko saborskih zastupnika SDP-a, aktivistkinje su zatražile da se bezuvjetno prekinu najave, a možda i sabotiranje ratifikacije Istanbulske konvencije zbog navodnih ograda koje će biti stavljene u interpretativnu prateću izjavu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Prateća izjava nema nikakvu pravnu snagu'

"Sama prateća izjava nema nikakvu pravnu snagu i ni na koji način ne može onemogućiti provedbu ovog prevažnog međunarodnog ugovora kojim se dižu standardi prevencije i zaštite žrtava nasilja – prvenstveno žena, ali i svih slabijih članova obitelji", istaknule su. Isto tako, napominju, važno je znati da je rezervacija na Članak 30. Konvencije vezano uz financijske obveze nasilnika i države za naknadu štete koja je predložena od strane Radne skupine za ratifikaciju, ujedno i najčešća ograda i drugih država, a moralo ju se staviti zbog trenutne neusklađenosti hrvatskog zakonodavstva sa sadržajem članka 30. Konvencije.

Image
OTKRIVENO ŠTO STOJI U DODATNOJ IZJAVI KOJU ĆE VLADA USVOJITI UZ ISTANBULSKU: /

Hoće li njome Plenković smiriti nezadovoljnike?

Image
OTKRIVENO ŠTO STOJI U DODATNOJ IZJAVI KOJU ĆE VLADA USVOJITI UZ ISTANBULSKU: /

Hoće li njome Plenković smiriti nezadovoljnike?

Svaka rezervacija može se povući kada se steknu uvjeti za njezino ukidanje – primjerice u sljedećem, sazivu Hrvatskog sabora, naglasile su. "Ženski životi nisu ni politička niti vjerska igračka", stoji u pismu koje su potpisale: aktivistkinja za ljudska prava Sandra Benčić, zastupnica u Gradskoj skupštini Rada Borić, teološka aktivistkinja Lana Bobić, članica Ženske mreže Hrvatske Bojana Genov, članica Autonomne ženske kuće Zagreb Neva Toelle i članica Radne skupine za ratifikaciju Istanbulske konvencije Sanja Sarnavka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo