Ostojić otkrio plan / 'Ako Njemačka prestane primati izbjeglice i Mađarska zatvori vrata, i Hrvatska će zatvoriti prihvat'

Image
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL

U protekla tri tjedna, od kada su počeli prelaziti u Hrvatsku iz Srbije, do 9 sati u srijedu ušlo je ukupno 125.877 migranata, rekao je ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić

7.10.2015.
11:08
Marko Jurinec/PIXSELL
VOYO logo

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić rekao je u srijedu da je Hrvatska na zbrinjavanje i prijevoz migranata dosad potrošila 22 milijuna kuna, a za pokrivanje tih troškova osigurana joj je žurna pomoć iz europskih fondova u visini pet milijuna eura. 

Ostojić je novinarima pred Banskim dvorima rekao da je novac iz žurnih fondova zatražen odmah, drugog dana od dolaska migranata, te da je europski povjerenik za migracije potvrdio da je na raspolaganju 70 milijuna eura iz sredstava višegodišnjeg programa Fonda za azil, migracije i sigurnnost, a u situaciji smo, kaže, da možemo koristiti i sredstava iz Schengen Facility Fonda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tih pet milijuna eura je Hrvatskoj dovoljno za pokrivanje troškova za dva mjeseca sa sadašnjim tempom priljeva izbjeglica, dodao je.

"Dio koji ne bi platili je transport prema Mađarskoj, a to će biti riješeno ili putem donacija ili iz sredstava državnog proračuna", kazao je Ostojić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je zapravo sitan detalj, a trebaju se u obzir uzeti svi troškovi: javni radovi, policijski službenici, hrana iz robnih rezervi, oprema koja je potrošena, uništene deke, naknada štete lokalnoj zajednici... Hrvatska se obvezala sve to pokriti, bez obzira hoće li imati novca iz EU ili ne", istaknuo je Ostojić.

Država treba napraviti dodatni napor da građani financijski to ne osjete, rekao je ocijenivši kako je trošenje tih sredstava "ispravna stvar", pogotovo jer sprječavaju zadržavanje migranata u Hrvatskoj, što bi izazvalo enormne troškove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje kada bi mogli dobiti europski novac, Ostojić je rekao da se očekuje žurno odobravanje, do trenutka kad računi počnu stizati na naplatu, te je naglasio kako se strogo vodi evidencija troškova.

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić potvrdio je kako se s tijelima EU razgovara o financijskoj pomoći u izbjegličkoj krizi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imamo kontakte oko toga. Postoji poseban fond za zbrinjavanje, pri čemu je naglasak na trajnije zbrinjavanje, izgradnju određenih kapaciteta i osiguranje svih uvjeta u tim kapacitetima. Kao što vidite, mi smo koncentrirani na to da omogućimo transfer tim ljudima kroz Hrvatsku do onih konačnih odredišta, a to su ipak razvijene zapadne zemlje i nadamo se da će to tako i biti i da Hrvatska, osim one kvote koja je predviđena, neće morati činiti dodatne napore", rekao je Grčić. 

Naglasio je kako će se dosadašnji troškovi jedinica lokalne samouprave i autoprijevoznika namiriti iz proračunske pričuve. "Budite bez brige i ovo je poruka tim ljudima, te troškove moramo podmiriti", poručio je Grčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Hrvatsku ukupno ušlo 125.877 izbjeglica 

U protekla tri tjedna, od kada su počeli prelaziti u Hrvatsku iz Srbije, do 9 sati u srijedu, ušlo je ukupno 125.877 migranata. U Opatovcu je trenutačno 1877 osoba. Priljev je u prosjeku 6000 ljudi dnevno, ali oni i odu iz Hrvatske unutar 24 sata, azil je zatražilo dosad samo šest migranata, iako se svakome ponudi, kazao je Ostojić za Hrvatski radio. Ne očekuje smanjenje priljeva s obzirom na to koliko migranata prelazi iz Makedonije u Srbiju.

U ovom trenutku, rekao je, prazne se kampovi u Grčkoj i ovo je trka s vremenom, na koju utječe poruka Njemačke da će zatvoriti vrata, gradnja zida u Mađarskoj, najavaljena je stroža kontrola trursko-grčke granice i profunkcionirat će "hot spotovi" u Grčkoj, a "hot spotovi" su mjesta gdje migranti godinama čekaju rješavanje zahtjeva. To sad požuruje sve one koji imaju namjeru probiti se do Njemačke, kazao je Ostojić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako Njemačka prestane primati izbjeglice i Mađarska zatvori vrata, Hrvatska će zatvoriti prihvat, rekao je odgovarajući na pitanje što će biti ako Njemačka prestane primati izbjeglice. U tom slučaju Hrvatska može nastaviti tranzitiranje, to jest dogovoriti se sa Slovenijom koji granični prijelaz će biti spreman za prihvat, ali vidjet ćemo što će biti dalje, rekao je i ponovio da Hrvatska neće biti "hot spot".

Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo