Ako se aktivira lex Agrokor... / 40 tisuća radnika Agrokora pred Uskrs čeka plaće: ako ih ne dobiju, imaju pravo tužiti kompaniju

Ovdje možete rezime još jednog stresnog dana u kojem je i tvrtka 'Ovum' podnijela zahtjev za pokretanjem stečajnog postupka nad Konzumom

6.4.2017.
18:26
VOYO logo

Zanimljivo, spis je zadužio upravo sudac koji se oštro protivi Lex Agrokoru - Mislav Kolakušić. Slučajno ili ne - nevažno, jer nakon usvajanja novog zakona, svi se postupci prekidaju. Pa i ovaj. 

Agrokor se neće spašavati planom A, ni planom B nego kombinacijom. Banke s Alvarezom pristale su na lex Agrokor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Banke jednoglasno izražavaju namjeru financiranja operativnih potreba Grupe za financijskim sredstvima pod uvjetom da ta sredstva imaju prioritetni status u novom Zakonu o postupku izvanredne Uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja, koji je upravo izglasao Sabor Republike Hrvatske", izjavio je danas Antonio Alvarez III., direktor za restrukturiranje Agrokora.

A Vlada je bankama taj prioritetni status omogućila posljednjim izmjenama lex Agrokora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U slučaju da kompanija koja se nalazi u postupku izvanredne uprave uzme kredit koja ima status najstarije tražbine taj će se status zadržati i ako se nagodba ne postigne", dodala je Martina Dalić (HDZ), ministrica gospodarstva.

U prijevodu - banke mogu biti sigurne da neće izgubiti novac koje ulože u Agrokor - pa makar završio u stečaju. Sad se čeka Ivica Todorić bez čijeg potpisa se ne može aktivirati Lex Agrokor - a to će moći učiniti već sutra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dobavljačima je prekipjelo. S bankama se nisu dogovorili i ne žele više dostavljati robu Agrokoru bez garancije im biti plaćeno. A poznato je da i oni navijaju za Lex Agrokor, pogotovo nakon sastanka s premijerom.

"Dobavljači žele riješiti svoj egzistencijalni problem jer su jedini su koji upumpavaju svježi novac. Ja sad govorim o 24 sata a onda slijedi obustava i cijeli lanac pa je pitanje koga ćemo onda reanimirati", poručio je Alen Fontana, direktor Dukata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan od dobavljača - tvrtka Ovum - čak je i zatražila stečaj Konzuma. Direktor te tvrtke je MarkoBrajević - partner Ivana Valentića koji je u kumskoj vezi s Ivanom Todorićem. 

"Da je neugodno jest, strašno je neugodno. On i Ivan su pravi prijatelji i kumovi, ali i ja moram zaštiti novac nekih drugih farmi, a ako ja imam mandat direktora u firmi onda je na meni bilo da reagiram, sad jel glupo ili nije.Znate kad igrate šah tko pobjeđuje? - Onaj tko ima potez viška", kazao je Marko Brajević, direktor tvrtke Ovum.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako se aktivira lex Agrokor, odnos snaga će izgledati ovako:

Izvanredna uprava imat će  'izvanrednog povjerenika', vjerovničko vijeće i savjetodavno tijelo. Povjerenika imenuju Vlada i sud, a on bira svoje zamjenike. Spekuliralo se da bi povjerenik mogao biti Ante Ramljak, ali teoretski može biti i Alvarez. Vjerovničko vijeće imalo bi 9 članova, a Savjet 5 članova koje bi imenovalo ministarstvo gospodarstva. Povjerenik bi svaki mjesec izvještavao ostale o svom radu

I tako najviše 15 mjeseci. Premijer je siguran da je sve ustavno i da država neće plaćati tužbe. Sad je, kaže, potrebno povjerenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Važna je strpljivost svih aktera. Vlada je spremna raditi u najboljem interesu hrvatskog gospodarstva i poreznih obveznika i mislim da smo taj stupanj odgovornosti demonstrirali", poručuje Andrej Plenković.

40 tisuća radnika Agrokora pred Uskrs čeka plaće. Rok da se novim novcem skinu blokade i isplate plaće je sljedeći petak. Ako ih netko ne dobije, danas prepravljeni lex Agrokor ipak radniku daje pravo da tuži kompaniju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo