Kriza u Agrokoru / Ekonomski analitičar upozorava: 'Agrokor ne stvara dobit, 400 milijuna eura nije dovoljno'

Image
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

'Restrukturiranje Agrokora trebalo bi provesti brže i agresivnije, jer Agrokoru u protivnome niti novo kreditiranje od 400 milijuna eura neće biti dovoljno'

12.6.2017.
8:15
Marko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

Čini se da Rusi nisu uspjeli spriječiti da Agrokor dobije novih 400 milijuna eura likvidnih sredstava, što su pokušali dobiti na Trgovačkom sudu u Zagrebu i Privrednom sudu u Beogradu, a u financiranje koncerna se, kako se čini, uključio i Knighthead Capital Management, piše Novi list. Budući da zbog investicije fond sad ima svog predstavnika u privremenom vjerovničkom vijeću Agrokora, krenulo se špekulirati o tome da se američki fond jače uključio u financiranje Agrokora kako bi smanjio utjecaj ruskog kapitala. 

Ipak, iz izvanredne uprave Agrokora poručuju da bi željeli da se i Sberbanka priključi kreditiranju Agrokora, te da vjeruju da je to još uvijek moguće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

PROČITAJTE VIŠE:

>> Ramljak najavio otkaze u Konzumu: 'Plaće im ne mogu biti manje'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>> Istražili smo: kome ide koliko od novog i zadnjeg kredita koji će Agrokor dobiti? 

>> Beogradski tisak o Agrokoru: tvrde da Sberbank blokira prodaju poduzeća koncerna u Srbiji 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>> Vladin tim, čini se, polako ali sigurno gura Ruse iz igre s Agrokorom

Analitičar Damir Novotny je pak izjavio za Novi list da, koliko god Sberbanka bila pod utjecajem ruske države, ona prije svega misli na svojih 1,1 milijardu eura uloženih u Agrokor, pri čemu nije upisala hipoteku ni na jednu Agrokorovu tvrtku, pa se u tom svjetlu treba gledati i na pokušaj da se Agrokoru zabrani raspolaganje i otuđenje imovine u Srbiji, jer su shvatili da će preko Srbije možda lakše osigurati svoje invetiranje u Agrokor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je i da bi kredite osigurane jamstvom Agrokorovih kompanija Rusi mogli pokušati osigurati hipotekama na dionice tih kompanija, koje bi onda nastojali prodati kako bi vratili dio ulaganja u Agrokor, a kompanija koje se žele proširiti na srpsko tržište ima.

A dok su američki fond i Zagrebačka banka navodno spremni osigurati svih preostalih 400 milijuna eura  kredita, tu se isto radi o posve ekonomskoj odluci, jer takve fondove zanima prinos koji mogu ostvariti ulagačima, a mogu se upustiti i u rizičnija ulaganja nego klasični fondovi ili banke, te čekati da im se rizik isplati za deset ili petnaest godina. Zagrebačka banka pak puno posluje s Vladom i državom, pa se ta njihova odluka također može razumijeti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako će svi oni koji sada odobre kredit Agrokoru dobiti mogućnost da se njihovim ranijim kreditima omogući prvenstvo naplate, Damir Novotny ističe da za to treba imati novaca, a sumnja da će Agrokor prodajom imovine i svojim poslovanjem to moći realizirati.

On smatra da im 400 milijuna eura neće biti dovoljno, jer Agrokor nije obrnuo trendove i počeo stvarati dobit. Vjeruje da je restrukturiranje presporo, te da bi trebalo biti brže i agresivnije, te se provesti kroz zatvaranje prodajnih mjesta, čak i ako to znači smanjenje zaposlenih, kazao je za Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo