problem u zakonu / 700 roditelja čeka posvojenje, a iz Doma u Nazorovoj ove godine posvojeno samo jedno jedino dijete

U najvećem domu za nezbrinutu djecu Božić će bez obitelji dočekati 200 djece, a među njima je 50 mlađih od 7 godina

6.12.2017.
23:50
VOYO logo

Jedno jedino dijete posvojeno je ove godine iz najvećeg Doma za djecu u Hrvatskoj - u zagrebačkoj Nazorovoj ulici.

700 roditelja čeka posvajanje, a 400 djece živi u domovima. Problem je, kao i uvijek, u sporosti sudova i čestim izmjenama Obiteljskog zakona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Irena, tako ćemo je zvati za potrebe ovog priloga, nakon pet godina čekanja posvojila je malenog dječaka.

"Je teško je čekati da posvojite dijete, ali samo probajmo zamisliti koliko je djeci koja su u sustavu koliko je njima čekati tu jednu ili pet godina. Ono što nas u čitavom tom procesu od pet godina tiješi je to što nas naše dijete nije čekalo pet godina, nego nas je samo čekalo godinu i pol", rekla nam je posvojiteljica Irena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U najvećem domu za nezbrinutu djecu Božić će bez obitelji dočekati 200 djece, a među njima je 50 mlađih od 7 godina. U prosjeku se godišnje se iz doma u Nazorovoj posvajalo 30 mališana, ove godine - drastičan pad. 

"Čini mi se da je ta nesigurnost obiteljskog zakonodavstva možda bila glavni razlog
da se počelo da je taj broj posvojenja počeo jako padati. Prošle godine je bilo 6, mislili smo da je to najgore, a ove godine smo bili zaprepašteni činjenicom da je broj posvojena samo jedno dijete", rekla je ravnateljica Dječjeg doma ZagrebJasna Kelava Ćurković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više od 400 djece u Hrvatskoj pravno je čisto i spremno za posvojenje,  s druge strane 700 građana želi posvojiti. Problem je što sudski procesi u kojima se stječu preduvjeti za posvojenje predugo traju, problem je što se Obiteljski zakon često mijenja 
što dovodi do zastoja u postupcima, ali i što se taj isti zakon slabo provodi. 

"Trajanje postupka da dijete postaje pravno raspoloživo za posvojenje je od djeteta do djeteta i od suda do suda odnosno od suca do suca i njihovih shvatanja da se proces što prije završi", pojašnjava Ćurković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministrica Nada Murganić čiji je prijedlog nacrta Obiteljskog zakona naišao na kritike potencijalnih posvojitelja - najavljuje izmjene. 

Novim Zakonom bi udomitelji mogli dobiti profesionalni status.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Djeca ne smiju biti predugo u ustanovama i u tom pravcu djelujemo prema svima onima koji su za to odgovorni i kojima je to posao u čijoj je to nadležnosti. Rekla sam da ćemo se usmjeriiti na te aktivnosti zajedno s Centrima za socijalnu skrb i ustanovama", izjavila je Murganić. 

Irena s početka priloga, koja je sa suprugom posvojenje čekala godinama kaže - s druge strane čekanja su djeca koja odrastaju u institucijama. Nikad neće zaboraviti trenutak kada su im javili dobre vijesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne možete zamisliti koliko emocija vas preplavi od sreće, od euforija pa do straha. Trebalo bi sustav postaviti tako da se iznađe način da što prije dođe u sigurnu okolinu". 

A to nikako da se dogodi trima sestrama iz Nazorove. Promijenile su nekoliko udomiteljskih obitelji i domova koje su na njima ostavile trag. 
Imaju između 12 i 16 godina i teško da će pronaći stalni dom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo