500 mladih i obrazovanih ljudi pred otkazom

11.12.2012.
9:11
VOYO logo

Predstavnik znanstvenih novaka Sveučilišta u Splitu dr. sc. Josip Lorincz istaknuo je paradoks da znanstveni novaci gube radno mjesto, a za njima postoji itekakva potreba, jer svi rade pod punim opterećenjem.

"Jedina opcija za tih 500 novaka, nakon što ostanu bez posla, je odlazak u inozemstvo, a Hrvatska time gubi osobe koje čine najkvalitetniji dio društva. Pozdravljamo inicijativu Ministarstva za zapošljavanje onih novaka koji trenutno rade preko vanjske suradnje, kao i za odabir 20 najboljih novaka koji će dobiti posao, ali te inicijative nisu dovoljne za rješavanje problema mladih znanstvenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potrebno je razviti strategiju, planirati zapošljavanje znanstvenih novaka i stvoriti okvir koji može osigurati napredovanje mladih znanstvenika. Potrebno je osigurati financiranje postdoktoranada, razviti sustav u kojem bi određeni doktorati bili financirani iz gospodarstva, financirati istraživačke centre, ali i pomoći osnivanju start up tvrtki, koje će osigurati zapošljavanje novih doktoranada. Ako u tome uspijemo, siguran sam da će budućnost mladih znanstvenika biti svjetlija nego danas, kazao je dr. sc. Lorincz a prenosi Novi list.

U svakog znanstvenika uloženo 1,5 milijuna kuna

Predsjednik Upravnog odbora Mreže mladih znanstvenika Hrvatske (MLAZ) mr. sc. Marko Pavić u obraćanju putem video poruke upozorio je da je na svakog od 500 znanstvenih novaka, čija je budućnost pod znakom pitanja, država uložila po 1,5 milijuna kuna, a najgore je što ispada da sad ne zna što bi radila s njima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Obratili smo se Ministarstvu, koje je pokrenulo određene inicijative, ali sve je to nedovoljno bez strukturnih reformi. Sustav nije održiv. Možemo nastaviti u njega upumpavati novac, ali to nam neće dugoročno pomoći", kaže Pavić.

Pomoćnik ministra znanosti prof. dr. Saša Zelenika objasnio je inicijative Ministarstva koje bi trebale osigurati budućnost mladim znanstvenicima, i prvenstveno znanstvenim novacima kojima prijeti mogućnost gubitka posla u sljedećih godinu dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zelenika je kazao da Ministarstvo razvija mjere kako bi zadržali mlade znanstvenike i otvorili im prostor za napredovanje.

'Treba zadržati više od 20 posto novaka'

"To ne ide lako, posebno zato što sveučilišta nisu integrirana. Neki su u tome napredovali puno, neki malo. Pritom je klasično opravdanje to da nema strategije. No i druge zemlje bez napisane strategije razvijaju se puno više strukturirano od nas. Često se nedostatak volje i odgovornosti pravda nečim drugim", kazao je Zelenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rektor Sveučilišta u Rijeci prof. dr. Pero Lučin ne misli da treba zadržati svih 100 posto znanstvenih novaka, jer manji dio se sigurno nije iskazao, ali smatra da će trebati zadržati puno više novaka od tih 20 posto.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo