5.000 malih Zagrepčana ostalo bez vrtića!

Mnogi roditelji nemaju kamo s djecom jer se vrtići nalaze pod lokalnom samoupravom, kojoj je gradnja profitabilnijih sadržaja uvijek ispred gradnje vrtića i škola.

6.7.2010.
17:05
VOYO logo

Ove će jeseni, procjene su Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, bez mjesta u vrtiću ostati između četiri i pet tisuća hrvatskih mališana. Točan broj znat će se nakon što završe žalbeni postupci roditelja koji su u svibnju predali zahtjeve za upis djeteta, odnosno uoči samih upisa u rujnu.

I makar se "na prvu" ne čini tako, iskustva roditelja koji su otišli iz Hrvatske, i u inozemstvu upisuju djecu u vrtiće, govore da ni u bijelom svijetu ne teku med i mlijeko, dapače, zbog manjka mjesta u predškolskim ustanovama, u ovo vrijeme prosvjeduju i roditelji u SAD-u te u mnogim europskim zemljama, piše Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijene vrtića, unatoč većim primanjima od hrvatskih, i dalje su roditeljima previsoke. U Hrvatskoj javni vrtići koštaju do oko 700 kuna mjesečno, u Rijeci, primjerice, 600 kuna, u Zagrebu, pak, 400 kuna za dijete starije od tri godine, odnosno 200 kuna za jasličke mališane.

Europski je, pa tako i hrvatski problem, u tome što se vrtići nalaze pod ingerencijom lokalne samouprave, kojoj je gradnja drugih, profitabilnijih sadržaja, uvijek preča od gradnje vrtića i škola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Švicarskoj vrtić košta 1000 eura?

I makar u Hrvatskoj roditelji švicarske, engleske ili njemačke vrtiće zamišljaju kao nama nedostižan san, činjenica je da ni tamo nije sve tako ružičasto. Jaslice su skuplje od vrtićkog boravka, a općenito se svaki obrok dodatno plaća, dok doručak djeca u plastičnim posudicama donose od kuće sama.

U SAD-u vrtić roditelje mjesečno košta između tisuću i 1.200 dolara, koliko i, primjerice, najam dvosobnog stana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrtićke cijene u Europi variraju od sto do čak tisuću eura, koliko košta mjesečni vrtićki boravak djeteta u Švicarskoj, koji postaje potpuno besplatan godinu dana uoči polaska u školu.

U Švedskoj je čuvanje predškolske djece najbolje organizirano u Europi, no čak i tamo postoje liste čekanja, uređene čak i zakonom, koji kaže kako dijete "prijem" u vrtić ne smije čekati duže od četiri mjeseca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, dok u Hrvatskoj jaslice primaju već i bebe od šest mjeseci, u Švedskoj nema mjesta za mlađe od godine dana, no zato postoji mogućnost roditeljskog dopusta, od ukupno 16 mjeseci, koji se dijeli između oca i majke.

U Austriji jaslice koštaju oko 300 eura mjesečno, vrtić oko sto eura manje, ukoliko ga se uspije dobiti. U Italiji se u javni vrtić teško "upada", stoji oko 500 eura na mjesec, što je 40 posto tamošnje prosječne plaće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članci:

arti-201005140443006 arti-201006100668006

Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo