dan borbe protiv nasilja nad ženama / 22 godine od monstruznog zločina: Hladnokrvno ubio ženu, sutkinju i odvjetnicu. Nakon toga oprao ruke i izašao sa suda

Image
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

"Samo se sjećam da majka ušla u moju sobu i rekla mi da sada ide, ali da će se brzo vratiti i to je zapravo zadnji put kada sam mamu vidjela živu", ispričala je kći ubijene odvjetnice

22.9.2021.
16:20
Slavko Midzor/PIXSELL
VOYO logo

Danas se u Hrvatskoj obilježava Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, u spomen na tri ubijene žene na zagrebačkom Općinskom sudu 22. rujna 1999. godine, kada je tijekom brakorazvodne parnice Mato Oraškić usmrtio svoju suprugu Gordanu Oraškić, njezinu odvjetnicu Hajru Prohić i sutkinju Ljiljanu Hvalec, a isto tako ranio zapisničarku Stanku Cvetković.

Jedna je od posljednjih rečenica koju je izrekla 37-godišnja ubijena žena svojim kćerima bila je: "Spakirajte stvari djeco, odlazimo". Ni u najgorim snovima nije mislila da bi njezin prijedlog o razvodu mogao dovesti do ovog stravičnog zločina. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

22. rujna u 9 sati i 30 minuta na Općinskom sudu u Zagrebu bila je zakazana sudska brakorazvodna parnica. Kako se bližilo vrijeme parnice, Mato Oraškić već je provodio svoj krvavi plan te je u sud je ušao kroz gruntovnicu, znajući da će kroz taj ulaz lakše proći s oružjem.

Samo 15 minuta kasnije na prvom katu suda odvijala se strašna drama. Nakon što je sutkinja izdiktirala za zapisnik da je brakorazvodni postupak gotov  Oraškić ustao i izvadio pištolj.  S prva dva hica Mato Oraškić ubio je suprugu Gordanu, a nakon nje, također s dva metka, odvjetnicu Hajru Prohić. Okrenuo se prema sudačkom stolu i upucao sutkinju, koju je teško ranio, a pri odlasku iz suda zgrabio i spise te ih spremio u ruksak. Otišao je u zahod i oprao ruke, nakon čega je istim putem, kroz gruntovnicu, izašao iz zgrade suda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaputio se prema granici, ali kako je njegova fotografija, odmah nakon masakra, odaslana svim policijskim ophodnjama u zemlji granični policajci rekli su Oraškiću da izađe iz vozila i dođe u službene prostorije, gdje je uhićen.

Image
SUMANUTI POHOD /

Prošlo je 20 godina od pokolja na Općinskom sudu: Mato Oraškić ubio je suprugu, odvjetnicu i sutkinju

Image
SUMANUTI POHOD /

Prošlo je 20 godina od pokolja na Općinskom sudu: Mato Oraškić ubio je suprugu, odvjetnicu i sutkinju

Oraškić je osuđen na maksimalnu zatvorsku kaznu od 40 godina te je riječ o prvoj presudi s tako dugotrajnom zatvorskom kaznom koja je izrečena u Hrvatskoj od njezina osamostaljenja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Samo se sjećam da majka ušla u moju sobu i rekla mi da sada ide, ali da će se brzo vratiti i to je zapravo zadnji put kada sam mamu vidjela živu.... Ubrzo nakon toga došao je tata kući sa svojim bratićem i zagrlio sestru i mene i rekao je - Mame više nema. To je to neko sjećanje koje je meni još uvijek jako živo", ispričala je prije godine za RTL Danas kći ubijene odvjetnice Nadja Prohić Stolić. 

Oraškić svoj je brak uništio patološkom ljubomorom. Nakon što bi završio sa smjenom u policijskoj stanici u Novom Zagrebu odlazio je u kafić  i čekao da supruga Gordana završi smjenu. Iz početne idile, brak se u godinu dana pretvorio u pakao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ljubomorni ispadi bili su sve češći i žešći. Suprugu Gordanu je psihički i fizički zlostavljao. Iako je početkom 1999. otišla s djecom kod roditelja u Njemačku, on je otišao za njom, a intervenirala je i njemačka policija, no on je sve prikazao kao otmicu u kojoj su glavni igrači suprugina majka i brat. Gordana je rekla kako joj je zaprijetio da će, ako nekome kaže da ju je tukao, jedan metak dobiti ona, a drugi će ispaliti u sebe. 

Na kraju je ostvario svoj stravičan naum, ubivši tri i ranivši jednu ženu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obilježavanje Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama za cilj ima osvijestiti i senzibilizirati društvo na problematiku nasilja nad ženama te poslati poruku o nultoj toleranciji prema svim oblicima nasilja nad ženama. Riječ je o društvenom problemu o kojemu je potrebno otvoreno i javno govoriti na svim razinama vlasti, a koje je nužno potaknuti na međusobnu suradnju u suzbijanju i odgovarajućem sankcioniranju nasilja.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo