SRETNO! / 19. rođendan RTL-a: Hvala vam što se gotovo dva desetljeća informirate, zabavljate, plačete i smijete s nama!

Image

RTL je 19. godinu zaredom sinonim za relevantne, nepristrane i pouzdane vijesti, najbolju i najveseliju obiteljsku zabavu i iskrene emocije. Hvala gledateljima na godinama vjernosti!

30.4.2023.
10:23
VOYO logo

Na današnji dan prije 19 godina RTL je ušao u eter, domove i srca gledatelja diljem Hrvatske.

Od početka emitiranja RTL se pozicionirao kao trendseter u domaćem eteru uvodeći novitete kako u tehničkom tako i u programskom smislu. Emitiranjem prve sezone svjetski popularnog showa 'Big Brother' u Hrvatskoj je započela era realityja, a pojava Sanje Doležal u eteru RTL-a u talk showu 'Sanja' označila je početak emitiranja tog formata u domaćem eteru. Kultna 'Zabranjena ljubav' bila je prva sapunica na komercijalnoj televiziji, a 'Mijenjam ženu' prva dokumentarna sapunica. Kroz showbiz minute 'Exploziva' prvi je put uveden pojam infotainment, a u pandemijskoj 2020. Mojmira Pastorčić vodila je uživo 'RTL Direkt' iz vlastitog dnevnog boravka, prvi put u hrvatskoj televizijskoj povijesti emisija je vođena 'od doma'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Tijekom godina domaća produkcija je ostala u fokusu i jedan od glavnih aduta RTL-a, a razvijala se usporedno s trendovima na europskom televizijskom tržištu osluškujući bilo publike. Reality emisije, kulinarski, glazbeni i game showovi, ali i domaće dramske i humoristične serije te magazinski formati i kvizovi prihvaćeni su i prepoznati od strane publike. Domaću produkciju svih godina nadopunjavaju brojne strane hit-serije i filmovi, a granice onoga što znaju, mogu i rade pomiču svakim novim projektom. Posljednji ovogodišnji projekt, 'Masked Singer', još je jednom pokazao da godine rada, usavršavanja, razvoja i napredovanja mogu rezultirati samo najspektakularnijim studijskim emisijama u zemlji.

Image
SRETAN ROĐENDAN /

RTL Direkt slavi 8. rođendan! Mojmira otkrila kako ruše tabue i koju veliku novost pripremaju za 10 dana

Image
SRETAN ROĐENDAN /

RTL Direkt slavi 8. rođendan! Mojmira otkrila kako ruše tabue i koju veliku novost pripremaju za 10 dana

Okosnica programske sheme u udarnom terminu je informativni program RTL-a – neovisno, nepristrano i vjerodostojno novinarstvo postulat je kojim se RTL vodi od prvih informativnih minuta, a voditelji, reporteri i novinari emisija 'RTL Danas' i 'RTL Direkta' svakog dana donose najaktualnije i najvažnije priče u domove gledatelja diljem Hrvatske, ali i šire. Najaktualnije teme iz nešto drugačijeg kuta obrađuje legenda hrvatskog televizijskog etera Zoran Šprajc u političkoj satiri 'Stanje nacije', formi dosad neviđenoj u domaćem televizijskom prostoru, čime RTL nastavlja pisati televizijsku povijest.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zahvaljujući brojnim novitetima koje kontinuirano predstavlja gledateljstvu, RTL je već godinama predvodnik televizijskih trendova u produkciji informativnog i zabavnog sadržaja. RTL-ovi reporteri prvi su se počeli javljati s mjesta događaja, RTL je prva televizija koja je emitirala debate predsjedničkih kandidata, a uvedene su i 'vaše vijesti'.

Zbog svog predanog rada, otkrivanju brojnih političkih i društvenih afera te inspirativnim pričama o onima čiji se glas treba čuti i izvještavanju o temama koje potiču pozitivne promjene, reporteri RTL-a dobitnici su brojnih novinarskih priznanja, poput nagrada 'Svjetionik', nagrade HND-a ‘Marija Jurić Zagorka’ za televizijsko novinarstvo ili 'Velebitske degenije'. Nagradu zaslužuju i korporativni partneri i gledatelji RTL-a koji svake godine nesebičnim donacijama pomažu rad udruge 'RTL pomaže djeci', udruge čija je glavna misija osigurati ljepšu i bolju budućnost najmlađima kojima je najpotrebnije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prve godine emitiranja RTL je osvojio domaće gledatelje realityjem 'Big Brother'; finale prve sezone pratilo je 2.639.316 gledatelja. Povijest je ispisana i 2009. godine kada je RTL prenosio Svjetsko rukometno prvenstvo u Hrvatskoj. Bilo je to dotad najgledanije rukometno prvenstvo ikad, a finale između Hrvatske i Francuske bio je drugi najgledaniji događaj u hrvatskoj televizijskoj povijesti dotad. Otad pa do danas RTL donosi spektakularnu rukometnu euforiju u domove diljem zemlje. Nakon SP-a u rukometu u Hrvatsku na velika vrata ulazi turska produkcija. Serija '1001 noć' 2010. godine osvaja gledatelje, gledanost serije bila je rekordna i označila je ulazak turskih dramskih uradaka na hrvatsko tržište.

Odgovor na potrebe i želje gledatelja bio je brz - 2011. godine RTL pokreće RTL2, drugi nacionalni kanal. Nakon sjajne reakcije gledatelja, RTL odgovara i na potrebe najmlađih te 2014. godine pokreće RTL Kockicu - prvi domaći besplatni specijalizirani kanal za djecu mlade i obitelj. RTL nastavlja rasti i tijekom 2015. godine - otad RTL Televizija postaje jednostavno - RTL, a usto bilježi i još jednu veliku novost - RTL Plus izrastao je u tri kabelska kanala - RTL Crime, Living i Passion, a tijekom 2016. s prikazivanjem je započeo i kanal za dijasporu - RTL Croatia World. Veliki uspjeh bilježi i online platforma PLAY, koja je pokrenuta 2018. godine, otkad donosi izvanredni dodatni sadržaj za naše gledatelje. Novi vizualni identitet i multiplatformski pristup informiranju predstavljen je 2019. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

RTL je 19. godinu zaredom sinonim za relevantne, nepristrane i pouzdane vijesti, najbolju i najveseliju obiteljsku zabavu i iskrene emocije. Hvala gledateljima na godinama vjernosti!

FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo