ORGNIZIRAN MU JE DOČEK / 17-godišnji Domagoj Fancev svjetski je viceprvak u gamingu: 'Na ovim najvećim turnirima to ide od 500.000 dolara do 30 milijuna'

"Znači igrali smo skoro duplo više mečeva nego naši protivnici u Grand finalu", rekao je Domagoj Fancev

2.6.2021.
23:00
VOYO logo

Ako ste vi možda jedan od onih koji misli da je igranje igrica bezveze i da mladi trebaju ići van planinariti ili tako nešto, a ne sjediti za ekranom i kuckati, e onda ova sljedeći dio emisije nije za vas. I nisu igrice, nego videoigre, a njihovi igrači su gameri. Oni najbolji zarađuju stotine tisuća dolara godišnje.

Kako zarađuju? Igraju popularne igre poput Fortnita, Call of Dutya ili Counter Strikea i onda ih drugi gledaju kako oni to igraju. Najplaćeniji gamer na svijetu - Australac James Giezen godišnje u džep spremi 330.000 dolara. Industrija videoigara vrijedna je 140 milijardi kuna - toliko ne vrijede filmska i glazbena industrija zajedno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A dio te industrije je i Karlovčanin Domagoj Fancev. 17-godišnji Doma, kako mu je gamersko ime, član je jedne od najuglednijih organizacija videoigara na svijetu. Na njemu je da igra igre barem osam sati na dan. Mjesečno zarađuje 10.000 dolara i upravo je postao viceprvak svijeta u gamingu. Imao je i doček nakon velikog natjecanja i slijetanja natrag u Hrvatsku - kako je i red.

Radi u virtualnom svijetu, ali živi u stvarnom - odvojio je malo vremena i za RTL Direkt. U pratnji oca Gordana, u Direktov studio sjeo je i Domagoj Fancev.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Domagoj nedavno si na Islandu osvojio drugo mjesto na svijetu, svjetski si viceprvak. Je li to najveći uspjeh među hrvatskim gamerima?

Pa sigurno jedan od većih. Imam u glavi još par koji se mogu mjerit s time, ali sigurno jedan od većih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Je li bilo teško? Je li bilo zahtjevno?

Je, sigurno je bilo zahtjevno jer su imali dva ždrijeba, a mi smo iz gornjeg ždrijeba pali u donji. Znači igrali smo skoro duplo više mečeva nego naši protivnici u Grand finalu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znači igra se ta jedna igra?

Tako je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Igra se zove...

Valorant.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kakve su nagrade na tim natjecanjima? Primjerice, što si ti osvojio za mjesto viceprvaka svijeta?

Na ovim najvećim turnirima to ide od 500.000 dolara do 30 milijuna - to je najveći do sada bio. Ovaj moj na Islandu je bio vrijedan 600.000 dolara i mi smo od toga uzeli 100.000 dolara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I to dijeli cijela tvoja ekipa, momčad koja igra? Kako to ide?

Da, dijeli se između nas pet igrača plus trener plus organizacija. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako možeš pojasnit meni i gledateljima jer je većina nas laika u tome, kako se tu točno zarađuje novac? Okej, shvaćam da tebe plaća organizacija s kojom imaš potpisan ugovor, ali kako ta organizacija zarađuje na tebi? Od gledanja tvojih performova na YouTubeu?

Da, najviše od sponzora i samog, ovaj turnir je gledalo 1,1 milijun ljudi samo na jednoj platformi, na Twitchu, plus, nisam siguran koliko na YouTubeu i ostalim platformama. To je njihov najveći prihod.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Idemo malo čuti i tatu. Gordane, u početku, kao većina roditelja, vjerojatno ste govorili: "Previše si na kompjuteru", "Ostavi se računala, odi malo vani i igraj se, uči"...

Znate da su svaki počeci teški pa i ovi gamerski naravno. Bilo je u vrijeme školovanja teških trenutaka, patila je škola, patile su ocjene, dolazili smo do nesuglasica, ali ipak smo u ključnom trenutku pružili Domagoju potporu da ostvari svoj san i pon je danas tu gdje je i ponosno nas je predstavio nas i našu državu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad je bio taj ključni trenutak? Kad ste vi shvatili - Okej, stvar je postala ozbiljna?

Ključni trenutak se dogodio prije tri, četiri godine kada je Domagoj rekao da je igrajući zaradio 500 eura što je meni bilo nestvarno. Ja sam rekao okej. Nakon par dana me molio: "Tata, daj karticu, daj broj računa, moram poslat u organizaciju" i stvarno nakon par dana sjelo 500 eura koje je on osvojio na moj račun s obzirom da je maloljetan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Domagoj, nisi još punoljetan, a već si među najboljima na svijetu, dobro zarađuješ - kada si započeo igrati igre? U kojem trenutku si ti shvatio: "Okej ja mogu živjeti od ovog i napraviti veliku karijeru"?

Igrice sam počeo igrati s pet godina, kao klinac...

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
uloženi su milijuni /

Ovoj našoj županiji u gamerskoj industriji nema ravnih! Njih je posjetio čak i jedan holivudski producent

Image
uloženi su milijuni /

Ovoj našoj županiji u gamerskoj industriji nema ravnih! Njih je posjetio čak i jedan holivudski producent

Sa pet godina?

Ne, ne, prije pet godina. Ali to ništa nije bilo ozbiljno jer morao sam ići u školu i nisam imao dovoljno vremena, bla bla, a onda je u vrijeme korone, kad je sve stalo, izašao Valorant, u kojem sam iz dosade, bio jako dobar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znači prvi susret?

Prvi susret - korona, imam vremena koliko hoću, mogu igrati i stvarno sam jako dobar u njoj. Onda smo to ljeto, ja i moja dva trenutna teammatea, znači iz Britanije Mystic i Boster složili ekipu. igrali smo prvo manje turnire i onda na prvom većem europskom, gdje se može bilo tko prijaviti, znači bilo je oko 256 timova. Mi smo završili drugi i tu smo osvojili 20.000 dolara i tu se javila organizacija Fanatik, potpisala nas je i od tada je sve krenulo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ostalo je znači povijest. Kakvi su ti planovi za dalje? Ovdje si maltene dosegnuo vrh. Planiraš ostati u gamingu do daljnjeg ili razmišljaš o nekoj paralelnoj karijeri, nečem drugom dugoročno?

Definitivno ostati u gamingu. Znači Valorant je igrica stara samo godinu dana i to su već odlične brojke - 1,1 milijun gledatelja na prvom internacionalnom turniru. Definitivno planiram igrati dok Valorant traje i dok mogu igrati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo