'12 puta morala sam pričati kako sam silovana'

'Na sudu su me ispitivali preko videolinka jednom. Morala sam ići na vještačenje k psihijatru i psihologu.

16.10.2011.
18:08
VOYO logo

"Ja sam doživjela silovanje kada sam mi je bilo 11 godina, sada imam 13 godina. Prvo sam bila u Klaićevoj bolnici (ginekolog i psihijatar). Poslije sam bila u poliklinici i tamo razgovarala s psihijatrom, psihologom, socijalnim radnikom. Poslije sam morala ići na policiju i tamo su me ispitivali četiri puta. Pozvana sam u socijalnu skrb i tamo sam o onome što mi se dogodilo razgovarala dva puta. Na sudu su me ispitivali preko videolinka jednom. Morala sam ići na vještačenje k psihijatru i psihologu. Ukupno sam 12 puta govorila o tome što mi se dogodilo."

Pismo je to djevojčice koja je svoj iskaz morala ponavljati čak dvanaest puta, a zapravo govori o brojnim sličnim slučajevima. Ispitivanje seksualno zlostavljanog djeteta izrazito je traumatično za dijete jer ga se ispituje na sudu, za što ga nitko ne pripremi, a ta ispitivanja nerijetko su birokratska, bez puno sluha za dobrobit male žrtve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razgovor sa psihologom je puno lakši

No, postoji i drugačiji način. Dijete se može ispitivati psiholog, a kamere u kutovima sobe i mikrofoni na stolu sve snimati. Prijenos ispitivanja na velikom platnu mogu u drugoj prostoriji pratiti sudac, državni odvjetnik, optuženik i njegova obrana, no sudac može joystickom usmjeravati i namještati kameru kako bi po želji vidio detalje poput izraza lica djeteta u određenom trenutku.

"Djeca ispitana na takav način brže su se počela oporavljati, nakon takvog ispitivanja ni obrana ni optužba nisu imali dodatnih pitanja i sudski je postupak bio brže gotov", kaže za Večernji list dr. Gordana Buljan-Flander. Međutim, iako Poliklinika za zaštitu djece Grada Zagreba sličnu sobu, doduše ne tako dobro opremljenu kao sada, ima već nekoliko godina, suci slabo iskazuju interes za ovako senzibilizirano ispitivanje traumatizirane djece. Samo je dvoje sudaca ispitivanje žrtava prakticiralo u forenzičnoj sobi Poliklinike: sutkinja za mladež zagrebačkog Županijskog suda Lana Petö Kujundžić i sudac Ivan Šakić iz Zlatara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Važno je da se dijete ispita u prijateljskom okruženju, sve se snimi i služi kao dokaz na sudu. A stručnjaci mentalnog zdravlja daju podršku obitelji, posebno nezlostavljajućem roditelju koji će onda pomoći djetetu", dodaje dr. Buljan-Flander.

Vezani članci:

arti-201104060194006 arti-201105230398006 arti-201009100784006 arti-201001140200006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo