10 PUTA SU JE SILOVALI U ZATVORU, A MINISTARSTVO TVRDI DA NIJE ŽRTVA RATA: / Diskriminiraju je zbog spola?

Image
Foto: Pixsell, arhiva

Pravobraniteljice vjeruju da u slučaju 72-godišnje M.K. postoje elementi diskriminacije na osnovi nacionalne pripadnosti.

19.2.2018.
17:40
Pixsell, arhiva
VOYO logo

Na upravnom sudu u Splitu danas je poništeno rješenje Ministarstva branitelja odnosno njihovog Povjerenstva za žrtve seksualnog nasilja kojim je odbijen zahtjev 72-godišnje M.K. za stjecanjem statusa i prava temeljem Zakona o pravima žrtvama seksualnog nasilja za vrijeme agresije na RH u Domovinskom ratu.

Ministarstvo zaključilo da M.K. nije bila žrtvom seksualnom nasilja

M.K. je, kao civil, desetak puta bila silovana u bivšem šibenskom vojnom zatvoru Kuline 1993. godine. O svemu je svjedočila u sklopu postupka protiv bivšeg upravitelja zatvora, Damira Boršića i bivšeg čuvara istog zatvora, Miroslava Periše koji su u travnju nepravomoćno osuđeni na po dvije godine zatvora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U odluci Povjerenstva Ministarstva branitelja, koju je splitski sud danas ukinuo, stoji kako 'nije poklonilo vjeru navodima iz optužnice u odnosu na seksualno zlostavljanje imenovane te je zaključilo da imenovana nije bila žrtvom seksualnog nasilja u Domovinskom ratu'.

Postoji sumnja u diskriminaciju

Shodno ovakvom raspletu situacije u priču stupaju Ured pravobraniteljice za ravnopravnost spolova i pučke pravobraniteljice. 'Zbog sumnje u višestruku diskriminaciju (temeljem spola) slučaj je proslijeđen i Pučkoj pravobraniteljici (temeljem nacionalne pripadnosti), a smatrajući da je vjerojatnije da se u predmetnom slučaju radi o tom diskriminacijskom osnovu, nego o spolu. Spolna diskriminacija nije niti utvrđivana u ovoj fazi postupka iz razloga što je pokrenut upravni spor, te će se tek po završetku upravnog spora utvrđivati možebitna diskriminacija', poručila je za Slobodnu Dalmaciju pravoraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Ureda pučke pravobraniteljice, pak, poručuju da su dobili pritužbu za moguću diskriminaciju po nacionalnoj pripadnosti i pokrenuli postupak te da se čeka okončanje spora na Upravnom sudu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo