Britanski medicinski stručnjaci objavili su kako je u proteklih nekoliko godina došlo do velikog porasta broja ljudi koji boluju od bolesti uzrokovanih hranom.
Znanstvenici iz Nutricionističkog laboratorija u Yorku proveli su studiju o jednom obliku alergije na hranu, a koja se razlikuje od klasične alergije po tome što tijelo ne reagira odmah. Stoga je takvu alergiju na hranu vrlo teško otkriti, iako od nje boluje jedna trećina odraslih. Nepodnošenje hrane uzrokuje bolove u trbuhu, migrenu, astmi i ekcemu.
U najproblematičniju hranu spadaju kravlje mlijeko i mliječni proizvodi, jaja, soja, pšenica i kvasac.
Takvo nepodnošenje hrane pogađa i ljude koji su rasli u okolini koja je bila vrlo higijenska i sterilna, te u njoj nisu bili izloženi infekcijama pa je za njih vjerojatnije da će biti alergični na pelud, kikiriki i kućne mezimce.
Kao najjednostavnije rješenje nutricionisti predlažu uzdržavanje od hrane za koju se ustanovilo da je uzrok alergije, ali se ono mora obavljati pod strogom pratnjom liječnika. Stoga neki od nutricionista zahtijevaju veće ulaganje u testove kojima bi se učinkovitije otkrivala alergija na hranu, negoli u razvijanje antibiotika, sredstva protiv boli i upala.