Play ponuda

PUTINOV FAKE NEWS ZA HRVATSKU / Stručnjak protumačio što je u pozadini objave Moskve o mrtvim Hrvatima: 'Ne opraštaju nam, ali to je naš stav'

Image

Rusko Ministarstvo obrane objavilo je navodni popis stranih plaćenika u Ukrajini, a među njima se spominju i hrvatski državljani, a od početka invazije navodno ih je stiglo 204

18.6.2022.
21:13
Play ponuda

Među navodnim popisom broja stranih plaćenika u Ukrajini koje je objavilo Rusko Ministarstvo obrane spominju se i Hrvati i tvrde da ih je u Ukrajinu stiglo 204.

Navodno ih je od te brojke 74 poginulo u međuvremenu, a 51 se vratio. Iz hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova kažu da s navedenim informacijama nisu upoznato.

Ivica Mandić, vojno-sigurnosni analitičar je u Dnevniku Nove TV komentirao navode ruskog Ministarstva obrane.

"Ovo je namjerno plasiran fake news. Koji su razlozi za tu namjeru? U zadnja dva-tri dana su četiri velika državnika posjetila Kijev, prije toga je održana konferencija gdje je pedeset država ponovo odlučilo i financira ratne napore Ukrajine", kaže Mandić.

Image
ZASTRAŠUJUĆE 72 MINUTE /

Putinova poruka svijetu o svojoj navodnoj bolesti i namjerama: 'On je duboko u zečjoj rupi vlastitih teorija zavjera...'

Image
ZASTRAŠUJUĆE 72 MINUTE /

Putinova poruka svijetu o svojoj navodnoj bolesti i namjerama: 'On je duboko u zečjoj rupi vlastitih teorija zavjera...'

'Ovo je namjerno plasiran fake news'

"Mi imamo izravna iskustva, nažalost, da je u pitanju zarobljavanje hrvatskih državljana, od ukrajinske strane gotovo trenutačno je državno vodstvo bilo upoznato", kazao je i rekao da ovo nije ništa novo od ruske strane. "Ovaj fake news služi da se pokvari odnos između Hrvatske, odnosno ostalih zemalja koje su navedene i Ukrajine, da Ukrajinu smatramo nevjerodostojnom za saveznika, prijatelja i partnera", kaže Mandić.

"Ja bih mogao zamisliti da je bilo četiri ili pet ljudi, nekakva pogibija, pa da ne znamo. Ali da mi u Hrvatskoj, s četiri milijuna, ne znamo za 74 osobe, to je naprosto velika brojka", kazao je. "Ne odviše je mudra fake news, ali je izazvala reakciju u zemljama", rekao je.

"Nešto što je, čak i u ratnim vremenima udarac ispod pojasa", naveo je Mandić i dodao da je priča nevjerodostojna.

"Čak i da su na čudan način ta tijela, bez znanja hrvatskih vlasti, došla u Hrvatsku ili da je informacija došla iz ukrajinskih snaga, obitelji koje žive ovdje, prijatelji i rodbina bi znali i takve stvari bi se vrlo brzo registrirale", rekao je Mandić.

Smatra kako Moskva Hrvatskoj ne oprašta što smo sudjelovali u pješačkom naoružanju za četiri pješačke ukrajinske brigade. "To se Hrvatskoj ne oprašta iz Moskve, ali to je naš stav, stav naše države i politike, uradili smo tako i mi smo meta takvih hibridnih operacija odnosno operacija utjecaja u ovom slučaju".

Play ponuda
Play ponuda