TREĆI NA LJESTVICI / Zrak u Sarajevu treći dan zaredom jedan od najzagađenijih u svijetu. Proglašeno stanje uzbune za četiri općine

Image
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Vlada Sarajevske županije zbog alarmantnog stanja onečišćenja zraka i prvotnih preporuka stanovnicima da što manje borave na otvorenome sada je proglasila stanje uzbune za četiri općine koje čine grad Sarajevo

21.12.2023.
9:33
Armin Durgut/PIXSELL
VOYO logo

Sarajevo i u četvrtak, treći dan zaredom, slovi za jedan od gradova s najvećim stupnjem zagađenja zraka na svijetu, a na ljestvici mrežne stranice AirVisual u jutarnjim satima bio je treći, iza pakistanskog Lahorea i indijskog New Delhija.

Indeks onečišćenja zraka u glavnom gradu BiH nosio je oznaku 295 i bio na razini koja označava vrlo nezdravi zrak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najveći problem i dalje je koncentracija opasnih mikročestica prašine oznake PM 2,5 jer ih je u zraku bilo 245 mikrograma po prostornom metru što je 49 puta više od količine koju toleriraju standardi Svjetske zdravstvene organizacije.

Takva koncentracija ovih čestica prašine kategorizirana je kao opasna po zdravlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SARAJEVO NA VRHU /

Grad iz susjedstva opet ima najzagađeniji zrak na svijetu. I Zagreb je na listi, evo koje mjesto je zauzeo

Image
SARAJEVO NA VRHU /

Grad iz susjedstva opet ima najzagađeniji zrak na svijetu. I Zagreb je na listi, evo koje mjesto je zauzeo

Vlada Sarajevske županije zbog alarmantnog stanja onečišćenja zraka i prvotnih preporuka stanovnicima da što manje borave na otvorenome sada je proglasila stanje uzbune za četiri općine koje čine grad Sarajevo.

To znači zabranu prometovanja kroz grad vozilima koja imaju motore norme EURO 3 i manje te, tamo gdje je to moguće, prekid rada svih postrojenja koja onečišćuju zrak emitiranjem prašine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Visokom stupnju koncentracije štetnih tvari u Sarajevu pogoduju vremenske prilike u kojima dolazi to temperaturne inverzije pa su temperature u kotlini znatno niže od onih na okolnim planinama što stvara debeli pokrivač magle nad gradom, a nema vjetra koji bi je rastjerao.

Meteorolozi su prognozirali kako se nešto jači vjetar uz kišu može očekivati u petak što bi trebalo pogodovati poboljšanju kvalitete zraka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Zašto je u Zagrebu zrak vrlo loše kvalitete? Zbog Jakuševca dio grada smrdi po crkotini, ali odron nije kriv

ksw 96
Gledaj uživo 20.7. od 20 sati
VOYO logo