SARAJEVO NA VRHU / Grad iz susjedstva opet ima najzagađeniji zrak na svijetu. I Zagreb je na listi, evo koje mjesto je zauzeo

Image
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Zagreb je bio na 91. mjestu među 110 gradova koje nadzire AirVisual s indeksom onečišćenja 108 što zrak u glavnom gradu Hrvatske svrstava u nezdrav za osjetljive skupine

19.12.2023.
12:08
Armin Durgut/PIXSELL
VOYO logo

Sarajevo je u utorak ponovo dospjelo na vrh ljestvice gradova s najvećim onečišćenje zraka, podaci su portala AirVisual koji prikuplja informacije s mjernih postaja iz država diljem svijeta.

Koncentracija zagađujućih tvari u prijepodnevnim je satima bila označena indeksom 235 i u kategoriji je koja označava "vrlo nezdravi zrak".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No koncentracija mikro čestica prašine oznake PM 2,5 istodobno je bila u kategoriji označenoj kao "opasna" po zdravlje jer je bila 37 puta veća od dopuštene.

Image
PROVODI SE ISTRAGA /

VIDEO Ovako Jakuševec izgleda iz zraka nakon odrona u kojem je teško ozlijeđen radnik

Image
PROVODI SE ISTRAGA /

VIDEO Ovako Jakuševec izgleda iz zraka nakon odrona u kojem je teško ozlijeđen radnik

Zbog tih su podataka u glavnom gradu BiH na snazi mjere upozorenja koje bi, uz ostao, trebale značiti zabranu prometovanja vozila sa zastarjelim motorima, no to gotovo nitko ne poštuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mikročestice prašine već godinama su glavni uzrok zagađenja zraka u Sarajevu, a proizvodi ih velik broj automobila na gradskim prometnicama koji imaju stare dizelske motore kao i tzv. mala ložišta u kućanstvima koja koriste kruta goriva za zagrijavanje.

Koncentraciju tih štetnih tvari potiče i nepovoljan položaj Sarajeva u kotlini, a dodatni problem su temperaturne inverzije u zimskim mjesecima kada nema vjetra što stvara "učinak poklopca" jer onemogućava filtraciju zraka prirodnim putem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugi na popisu gradova s najzagađenijim zrakom u utorak prije podne bio je pakistanski Lahore gdje je indeks onečišćenja bio označen indeksom 222.

Zagreb je bio na 91. mjestu među 110 gradova koje nadzire AirVisual s indeksom onečišćenja 108 što zrak u glavnom gradu Hrvatske svrstava u nezdrav za osjetljive skupine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grad koji je u tom trenutku imao najčišći zrak na svijetu bio je američki San Francisco gdje je isti taj indeks bio nula.

POGLEDAJTE VIDEO: Zašto je u Zagrebu zrak vrlo loše kvalitete? Zbog Jakuševca dio grada smrdi po crkotini, ali odron nije kriv

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ksw 96
Gledaj uživo 20.7. od 20 sati
VOYO logo