Put šezdesetak osoba iz Bosne i Hercegovine u Njemačku završio je neslavno kada se na njemačkoj granici ispostavilo da je jedna putnica došla s pozitivnim PCR testom. Iz zeničke tvrtke "Kantić Touristik" za Jutarnji su potvrdili kako je njihovim autobusom prošloga vikenda u Njemačku otputovala i državljanka BiH koja je bila zaražena koronavirusom, a da su to otkrili tek njemački granični policajci.

Prešla tri granice s pozitivnim testom

Njemačka je za sve građane BiH uvela obvezu posjedovanja negativnog PCR testa te desetodnevnu karantenu. Na stranicama "Kantić Touristika" ta je obavijest jasno istaknuta, no putnica je s pozitivnim nalazom uspjela prijeći hrvatsku, slovensku i austrijsku granicu u njihovu autobusu.

"Test je bio preveden na njemački jezik, s tim da je dijagnoza bila napisana na latinskom jeziku. Vozači nisu znali da ta dijagnoza znači da je test pozitivan, pa su je pustili u autobus", stoji u priopćenju tvrtke.

Slijede dvije tužbe

Njemačkim policajcima nije bilo problem prevesti rezultate testa s latinskog, pa su autobus zaustavili, zaraženu ženu izdvojili, a ostale koji nisu imali pravo boravka u Njemačkoj poslali kući. Oni su prevezeni u dva autobusa, pa je tako 38 putnika s boravišnim dozvolama ipak završilo u Njemačkoj, dok je 21 putnik vraćen u BiH. Nije poznato gdje je završila zaražena žena.

Iz tvrtke poručuju kako će tužiti ženu jer je svojim postupkom ugrozila zdravlje i život 60 putnika, dvojice vozača te njemačkih policajaca i carinika. Tužbu će podići i protiv zdravstvene ustanove koja je ženi dala pozitivni PCR test, ali nije nikome prijavila da je zaražena, što je po zakonu dužna učiniti.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.