Suđenje zubaru strave

ZASTRAŠUJUĆA SVJEDOČENJA: ‘Odjednom mi je izvadio osam zubi. Krv je šikljala puna tri dana’

Suđenje Nizozemcu Jacobusu Marku Van Nieropu, prozvanom “zubarom strave”, zbog sakaćenja i mučenja svojih pacijenata između 2008. i 2012. počelo je u utorak u Neversu, u središnjem dijelu Francuske.

“Zanimanje zubar”, odgovorio je na pitanje suca 51-godišnji Nizozemac, odgovoran za nanošenje monstruoznih ozljede usta i čeljusti nad više od 100 pacijenata.

Jacobus van Nierop čupao je zdrave zube ljudima, a deseci pacijenata završili su sa slomljenim čeljustima, granulomima i sepsom te ga se tereti za napad i nanošenje iznimno teških ozljeda i prijevaru, jer je također utvrđeno da je dobrano “ogulio” pacijente i osiguravajuća društva. Prijeti mu kazna od 10 godina zatvora i globa od 150.000 eura.

Van Nieropa je za rad u tom selu, u kojem su nedostajale medicinske usluge, angažirala tvrtka za pronalazak deficitarnih kadrova, a mještani su pozdravili dolazak zubara koji je “vozio terenac, pušio goleme cigare i šetao golemog psa”.

Metode srednjovjekovnih mučenja

No, 2011. je počelo biti jasno da njegove metode sliče srednjovjekovnim metodama mučenja.

“Dao mi je osam injekcija i odjednom izvadio osam zubi. Krv mi je šikljala puna tri dana”, prepričava 65-godišnja Sylviane Boulesteix koja je došla zbog probe zubne proteze.

Izgubila zube zbog sepse

Bernard Hugon, (80), prepričava kako su mu nakon vađenja zuba “dijelovi tkiva visili sa svih strana. Puno gore je prošla Nicole Martin koja je izgubila nekoliko zubi zbog granuloma i sepse.

Uz pomoć Van Nieropovih medicinskih tehničara, Martin je početkom 2013. okupila žrtve njegove liječničke prakse kako bi se podnijela kolektivna tužba, a broj tužitelja je narastao na 120. “Zubar strave” pobjegao je u Kanadu, no pronađen je u kanadskom gradiću u New Brunswicku i izručen u rujnu 2014.

Povratak na Net.hr