Zambija i posvajanje / Stručnjakinja za trgovanje ljudima: '1200 djece iz Konga prodano je tijekom međunarodnih posvojenja'

Osmero Hrvata još je u zatvoru iako je jamčevina plaćena prije tri dana, ali Ministarstvo vanjskih poslova nema potvrdu da je nađeno 16 Zambijaca koji bi jamčili za njih

16.1.2023.
19:58
VOYO logo

Već četrdeset dana osmero Hrvata je u zambijskom zatvoru. Isto toliko dugo četvero djece iz Demokratske Republike Kongo je na zaštićenom mjestu. Iako je hrvatski konzul pokušavao, do njih nije uspio doći.

"Takva neizvjesnost je svakako za njih određena trauma koju prolaze. Međutim upravo se ta neizvjesnost i cjelokupna ta situacija se mogla spriječiti da nisu postojale ovakve pravne praznine na koje smo naišli prateći ovaj slučaj", rekla je pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po tisuću dolara jamčevine platili su još prije tri dana, ali Ministarstvo vanjskih i europskih poslova još uvijek nema potvrdu da je pronađeno 16-ero Zambijaca koji bi za njih trebali jamčiti. To ih dijeli od obrane sa slobode. Takvu praksu u Hrvatskoj nemamo.

"Mi dobivamo jamčevinu, odnosno odlučujemo prihvaćamo li jamčevinu za neku osobu za koju smatramo da se radi o opasnosti od bijega. Zato je određen istražni zatvor. I tada u tom dijelu pozivamo tu osobu da ona da svoju izjavu i da kaže' ja ću prebivati na toj i toj adresi i neću bježati'", govori sutkinja Visokog kaznenog suda Lana Petö Kujundžić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SJEDNICA PREDSJEDNIŠTVA /

Plenković o Hrvatima u Zambiji: Moramo rasvijetliti kako je do toga došlo i što je tko radio

Image
SJEDNICA PREDSJEDNIŠTVA /

Plenković o Hrvatima u Zambiji: Moramo rasvijetliti kako je do toga došlo i što je tko radio

Stručnjakinja, koja se bavi problematikom trgovine ljudima i djecom, upozorava da je više od 1200 djece iz Demokratske Republike Kongo prodano u postupku međunarodnih posvojenja.

"Ono što danas radi Zambija, upravo provjerava legalnost. Ali da je Hrvatska imala Zakone i reguliranu proceduru posvajanja, onda bi to Hrvatska provjerila prije samog posvojenja, onda vjerojatno do ovakvih problema ne bi došlo", govori stručnjakinja za problematiku trgovine ljudima i djecom Lovorka Marinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodaje i da je prema izvješću UN-a od 8 milijuna djece u sirotištima u Kongu, njih čak 80 % ima živog bar jednog biološkog roditelja. Novo ročište Hrvatima je za 7 dana.

"Mora biti nacionalni advokat koji poznaje njihovo pravo i koji zna kako reagirati na određene stvari. I mora se izabrati netko tko je vičan kaznenom pravu i tko je vičan takvim predmetima", dodaje Lana Petö Kujundžić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slučaj posvajanja i uhićenja koji je otvorio niz pitanja - idući mjesec je na dnevnom redu Europskog parlamenta. Predlaže se donošenje rezolucije kako bi se privremeno ili trajno obustavila posvajanja iz zemalja s praksom trgovanja djecom.

Samit
Versailles
Brak na prvu
Tajne vinove loze
Nestala
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Barbie u školi za princeze
Brak na prvu Australija
default_cta
Obiteljske tajne
ZLOGLASNI
Cijena strasti
VOYO logo