Zabranili prodaju vode u plastičnim bocama

Diljem svijeta svake godine deseci milijuna boca završavaju na smetlištima. Više od 75 posto od 50 milijardi boca vode koje se konzumiraju u Americi ne završi u reciklaži već na odlagalištima ili u prirodi.

Flaširana voda više nije dobrodošla u San Franciscu. Taj je grad, naime, prošli tjedan postao prvi veliki grad u kojem je zabranjena prodaja i distribucija flaširane vode u pakiranjima od pola litre i manje u prostorima u vlasništvu grada. Gradsko je vijeće jednoglasno podržalo tu mjeru, koja je nastavak gradskog plana da potpuno prestane zakopavati ili spaljivati otpad do 2020. godine, javlja takepart.com. Još je 2007. godine taj grad zabranio kupovinu flaširane vode gradskim novcem. To je učinilo i šest država i barem 140 gradova u SAD-u. San Francisco je prvi veliki grad koji je zabranio prodaju flaširane vode u malim pakiranjima.

Grad je objavio da se procjenjuje da diljem svijeta svake godine deseci milijuna boca završavaju na smetlištima. Više od 75 posto od 50 milijardi boca vode koje se konzumiraju u Americi ne završi u reciklaži već na odlagalištima ili u prirodi.

“S obzirom na to da San Francisco ima čistu i jeftinu vodovodnu vodu, moramo se othrvati našoj ovisnosti o plastičnim bocama”; rekao je David Chiu, vijećnik grada i okruga San Francisco koji je predložio ovu mjeru. “Industrija flaširane vode troši milijune dolara na godinu kako bi potkopala povjerenje koju javnost ima u vodu iz vodovoda”, dodala je aktivistica Lauren DeRusha.

Propis još mora potpisati gradonačelnik, Ed Lee.

Ne iznenađuje da se predstavnici proizvođača flaširane vode protive ovoj zabrani, a kao razlog navode potrošačko pravo izbora. “Voda je korisna za ljude, a oni bi trebali imati pravo izbora kako će je piti – iz pipe, fontane ili spremnika koji se može reciklirati”, priopćila je Američka asocijacija proizvođača pića.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr