OSTALI BI DIO EU-TRŽIŠTA

VELIKI PREOKRET: Britanska premijerka razmišlja o nastavku uplaćivanja u riznicu Europske unije

Britanski mediji pišu kako premijerka Theresa May ipak razmišlja o nastavku suradnje s Europskom unijom.

Vlada Velike Britanije na čelu s premijerkom Theresom May navodno razmišlja o nastavku uplaćivanja u europski budžet nakon što Velika Britanija napusti Uniju ne bi li London ostao dijelom jedinstvenog europskog tržišta, piše The Independent.

TVRDI ILI MEKI BREXIT? Pred Velikom Britanijom je teška odluka, stručnjaci napominju: ‘Sami sebi izrađuju lijes’

Retorika premijerke Therese May nedavno je srozala britansku valutu do novih dubina što je izazvalo strah među trgovcima i investitorima koji se pribojavaju scenarija o tvrdom Brexitu, što znači da će Velika Britanija ostati dijelom jedinstvenog europskog tržišta do 2019. godine. Funta je danas pala na razinu nižu od 1,22 dolara, čime je postignut novi rekord u padu britanske valute.

Međutim, u novom izvješću, Financial Times sugerira kako Vlada nije isključila mogućnost nastavka plaćanja Europskoj uniji ne bi li osigurala povlašteni pristup jedinstvenom tržištu za gradske tvrtke te im time omogućila nastavak trgovanja diljem kontinenta.

FUNTA PROPADA: Brexit uništio britansku valutu, nikad nije bila niža u 3 godine

Nekoliko ministara u britanskoj Vladi otkrilo je kako Vlada razmatra nastavak plaćanja milijarde funti u proračun EU-a, navodi se u izvješću.

Ovo izvješće sasvim sigurno neće dobro primiti euroskeptici iz redova konzervativnih stranaka koji se nadaju da će se Velika Britanija odlučiti na takozvani ‘tvrdi Brexit’ koji predviđa veću kontrolu granica, osobito po pitanju migracija.

Izvješće je objavljeno nakon što se premijerka Theresa May susrela s Nissanovim izvršnim direktorom, Carlosom Ghosnom, u petak, u pokušaju da ga uvjeri da se uvjeti trgovanja za automobilsku industriju neće promijeniti nakon Brexita. Taj potez mnogu su protumačili kao odluku Vlade da određene sektore ipak ne izuzme iz jedinstvenog europskog tržišta.

Povratak na Net.hr