VOJSKA OSVOJILA LUKU

VELIKI PORAZ ISIS-a: Libijske snage zauzele rodno mjesto Moamera Gadafija

Snage libijske vlade uz podršku međunarodne zajednice preuzele su u petak navečer luku grada Sirta od džihadista Islamske države, izjavio je u subotu jedan dužnosnik.

Snage lojalne vladi nacionalnog jedinstva “preuzele su kontrolu nad lukom Sirt i ondje se smjestile”, izjavio je Reda Issa, dužnosnik ureda za informacije, govoreći o ofenzivi pokrenutoj prije mjesec dana za preuzimanje tog grada i okolnog područja od IS-a.

Snage su se potom domogle nekoliko stambenih četvrti na istoku grada, po Issi. Žestoki sukobi izbili su između džihadista i vladinih snaga prije nego su one uspjele zauzeti luku, također na istoku grada.

Issa je iznio podatak o 11 mrtvih i 45 ranjenih u vladinim redovima, a većinu njih pogodili su meci snajperista IS-a smještenih na krovovima zgrada.

Po Issi, provladine snage okružuju sada džihadističke borce u sektoru od 5 kvadratnih kilometara između centra i sjevernog dijela grada. Blokirale su već od četvrtka morski pristup gradu zahvaljujući brodovima mornarice.

Washington je u petak rekao da je “ohrabren” napredovanjem snaga libijske vlade, uz potporu međunarodne zajednice, protiv džihadista Islamske države (IS) u njihovu uporištu u Sirtu.

Nova ofenziva mogla bi zbrisati džihadiste

“Premda je situacija promjenjiva, ohrabreni smo ostvarenim napredovanjem”, rekao je posebni izaslanik Baracka Obame u međunarodnoj koaliciji protiv IS-a Brett McGurk. Džihadisti su “uspjeli silom zauzeti Sirt, no kad se na terenu nađu druge snage sposobne za pokretanje ofenzive protiv njih, mogli bi se brzo raspasti”, dodao je.

Sirt, grad smješten 450 kilometara istočno od Tripolija koji je od lipnja 2015. u rukama IS-a, glavni je cilj velike vojne ofenzive pokrenute prije mjesec dana kako bi se protjeralo džihadiste s obalnoga područja dugog 200 kilometara na sjeveru Libije.

“Islamska država” počela se širiti na Libiju 2014. godine uslijed političke krize i konflikta u toj zemlji.

Džihadisti su preuzeli kontrolu nad Sirtom, rodnim gradom bivšeg lidera Moamera Gadafija, prošle godine, ali od tada teško uspijevaju zadržati do tada osvojeni teritorij ili dobiti podršku u drugim dijelovima Libije.

Povratak na Net.hr