TKO SU I ŠTO RADE? / Veliki masonski majstor otkrio tajne pokreta: 'Nove članove dovodimo s povezom na očima'

Image
Foto: Boris Scitar/PIXSELL

Osoba koja ulazi u masonski pokret mora imati besprijekoran dosje

10.7.2024.
12:49
Boris Scitar/PIXSELL
VOYO logo

László Réti, direktor privatne škole u Budimpešti, ispričao je svoju priču kako je postao član masonskog pokreta. "To se dogodilo prije osam godina, ali ja sam već 23 godine uključen u vrlo sličnu organizaciju, Rotary Club, koji je u dalekom srodstvu sa slobodnim zidarima. Kad predate prijavu, slijedi duga upisna procedura", kazao je u intervjuu za mađarski qubit.hu.

Kazao je da imaju mrežnu stranicu. "Svatko tko je zainteresiran napiše mail, dobije odgovor, preda životopis, a ako red procijeni da mu se isplati otvoriti vrata, onda će kandidat imati dva ili tri razgovora, koje mi zovemo intervjui. To je jednosatni razgovor u kojem se raspravlja svašta. O ovim se upitnicima u dotičnoj loži raspravlja i glasuje, a ako se utvrdi da je kandidat, koji se zove tražitelj, preporučen za takozvano saslušanje pod velom, tada ga pozivamo u ložu. To se radi tako da ga dovedu s povezom na očima, posjednu u sredinu lože, a članovi lože mu postavljaju svakakva pitanja", ispričao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
POTPISAO PAPA /

Vatikan potvrdio zabranu: 'Katolici ne smiju postati masoni'

Image
POTPISAO PAPA /

Vatikan potvrdio zabranu: 'Katolici ne smiju postati masoni'

Saslušanje traje dvadeset minuta. "Pojavljuju se svakakva pitanja, ali nema točnih i krivih odgovora. Prošli put sam, recimo, pitao jednog od kandidata da su naše parole sloboda, jednakost, bratstvo i da koju bi od te tri zadržao da mora i zašto. Ne tražimo činjenice, ali želimo da se stvori nekakva slika o kandidatu jer je bitno koga primamo među nas. Tada kandidat odlazi, a mi crno-bijelim kuglicama glasamo o njegovom prijemu. Glasamo tajno i ako većina lože kaže da može doći, onda ih primamo", objasnio je. 

Osoba koja ulazi u masonski pokret mora imati besprijekoran dosje. Postoji masonski sud koji sve nadzire. "Ako se jedan od naše braće žali na drugoga, ovo tijelo je pozvano da ispita može li on ostati član reda. Razlog odlaska može biti ako netko nema vremena ili novca za to, ili je jako bolestan i tada možete zatražiti odlazak", kazao je. "Dogodi se da se netko u međuvremenu pridruži nekoj ekstremističkoj organizaciji ili počini kazneno djelo i postane nepodoban za članstvo u toj zajednici", razlaže. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvije vrste obreda

U njegovom redu lože slijede dvije vrste obreda. "Ima ih koji rade po starom i prihvaćenom škotskom obredu, pregače su im crvene, a moja loža i nekolicina drugih koriste francuski obred, mi koristimo plavu boju. Svaka loža ima trokutasti stol koji se naziva oltar. Oni koji koriste škotski obred imaju Bibliju na svom oltaru, možda Kuran ili Toru, a vidio sam čak i masonsku ložu u kojoj je bilo sve troje. Na oltaru moje lože je Deklaracija o ljudskim i građanskim pravima, tako da stvari crpimo iz drugih izvora, a temelj nam je drukčiji", kazao je.

Progovorio je i o odnosu masona s Katoličkom crkvom. "Naš odnos nije idealan. Čekamo da se povuku ranije spomenute papine bule", objašnjava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A kako gleda na masonski pokret i što to znači za njega, László Réti, inače 'Veliki majstor', (Veliki majstor ili veliki meštar je počasna titula, kao i dužnost u slobodnom zidarstvu, koja se daje slobodnom zidaru izabranom za nadzor masonske jurisdikcije, a proizlazi iz dužnosti velikih majstora u viteškim redovima), kaže da masonerija za njega stoji na tri stupa.

"Masonstvo nije posao. Ne postoji takva stvar kao što je masonska karijera. Mi imamo stručno područje, struku, želimo od toga živjeti, a ne od politike. Kad uđemo u ložu, politiku i vjeru ostavimo po strani, čak navučemo i bijelu rukavicu da se na dlanu ne vidi tko je intelektualac, a tko fizički radnik", kazao je između ostalog u intervjuu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za mene masonerija stoji na tri stupa. Jedna od njih je živjeti iskustvo zajednice, odnosno biti u dobrom društvu s braćom i sestrama, a njegujemo tradiciju staru tristo godina. Drugi je samoobrazovanje. Treće je da također želimo graditi društvo", kazao je.

FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo