RAT PROTIV DŽIHADISTA

VELIKA ANALIZA BBC-ja: Barbari bježe i rapidno gube teritorij – je li ovo uistinu kraj okrutne Islamske države?

Prije godinu dana nitko nije mogao predvidjeti da će Islamska država do danas izgubiti ovoliko teritorija koliko je izgubila. Njihov utjecaj se smanjuje, borci im bježe, no koliko smo daleko od kraha ove ekstremističke skupine?

Pod napadom Rusa, Turaka, Iračana, sirijskih i kurdskih snaga, ali i SAD-a iz zraka, takozvana Islamska država izgubila je kontrolu nad velikim dijelom teritorija koji je prije osvojila. Osim toga, ISIS gubi i militante te velike količine novca. Je li došao kraj barbarskoj Islamskoj državi analizira BBC.

Dana 13. kolovoza ove godine grad Manbij na sjeveru Sirije oslobođen je ISIS-ove čizme. Nakon što je i posljednji borac pobjegao, grad je eksplodirao – muškarci su brijali brade na ulici, žene su skidale veo s lica i palile ga, viđena je i simpatična starica koja pali cigaretu i smije se kroz veliki oblak dima. Sve to bilo je donedavno zabranjeno.

ISIS je izgubio i ostale gradove poput Kobanea, al-Qaryataina, Tikrita i Faludže.

Koliko je generalno izgubila Islamska država?

Grupacija IHS koja se bavi procjenama rizika napravila je kartu koja pokazuje koja područja IS trenutačno kontrolira. Analitičari kažu da procjena gubitaka koje je doživjela ova ekstremistička skupina ovisi o perspektivi iz koje gledamo.

Karta teritorija pod kontrolom ISIS-a
Karta teritorija pod kontrolom ISIS-aFoto: Screenshot BBC

 

‘Ako uključimo i pustinjsko područje onda je Islamska država izgubila oko polovice ukupnog teritorija u odnosu na ono što je imala prije nekoliko godina’, kaže analitičar Firas Abi Ali.

PEŠMERGE TVRDE: ‘Islamska država mogla bi biti poražena do kraja godine’

No, možda je važnije gledati gradove koje je IS izgubio. Izgubivši Manbij izgubili su pristup turskoj granici što znači i gubitak koridora za dolazak stranih boraca i oružja. Gubitak gradova znači i gubitak novca, kažu analitičari. ‘Kad imate kontrolu nad teritorijem i ljudima, imate pristup i prihodima, možete iznuđivati stanovništvo, ali kad izgubite teritorij izgubite i tu hrpu novca’, pojašnjava Abi Ali.

On ujedno procjenjuje i kako je IS izgubila trećinu mehanizama kojima su dolazili do novca te previđa kako će ekstremistička skupina biti poražena do kraja 2017. godine.

Islamska država, irak
Islamska država, IrakFoto: twitter screenshot

Mogu li džihadisti vratiti izgubljene gradove?

Hassan Hassan je analitičar u Tahrir Institutu u Washingtonu te se često nađe u komunikaciji s borcima Islamske države. Tvrdi kako je je zamijetio promjene u njihovu ponašanju. ‘Definitivno su zabrinuti. Jasno je da je riječ o ljudima koji su izgubili onaj žar koji su imali 2014. godine kad su se pridružili skupini koji je tada bio ‘kalifat’ i koji se širio’, kaže Hassan.

Sad kad ‘kalifat’ gubi sve više teritorija, na tisuće boraca odlazi. Pretpostavlja se da je, uključujući one koji su poginuli, IS izgubio oko polovice ljudstva.

Svjesni su svog podređenog položaja

A čini se kako je Islamska država svjesna što im se događa. U svom propagandnom listu Dabiqu, u kojem se često pisalo u zauzimanju svijeta i osvajanju Vatikana, sada se piše o povlačenju, pripremaju svoje ljude za povlačenje u pustinju. Gubitak ljudi i teritorija ujedno smanjuje i njihovu sposobnost za izvođenje novih napada. Iz organizacije koja kontrolira golemi teritorij pretvorili su se u terorističku skupinu koja izvodi napade na mete kako bi pokazala da je još prisutna te da i dalje napada ‘nevjernike’.

ISLAMSKA DRŽAVA PRED SLOMOM: Gube svoja dva najveća uporišta u Iraku i Siriji

Mnogi stručnjaci i analitičari vjeruju kako je samo pitanje vremena kad će džihadisti izgubiti Mosul u Iraku te Raqqu u Siriji. Što će to značiti za njih? ‘Čak i ako se razbije teritorij kalifata u Siriji i Iraku, to neće značiti kraj pokreta. Islamska država za razliku od, primjerice, al Kaide, nije samo govorila o kalifatu nego je doista osvajala gradove, brisala granice, proglašavala nove. Time su pokrenuli globalni džihadizam i taj model kalifata će se još niz godina provlačiti kroz glave džihadista’, kaže Fawaz Gerges, autor knjige ‘ ISIS: Povijest’.

Gdje sve ovo ostavlja Islamsku državu?

Prije godinu dana nitko nije mogao predvidjeti da će džihadisti ovako rapidno gubiti teritorij.

Kako će nastaviti gubiti zemlju, nastavit će gubiti i ljude. Islamska država tako će prestati postojati kao ‘kalifat’, ali tada će početi pobune temeljene na ideologiji koju su proširili.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr