Vege-burgeri, vege-kobasice, vege-odresci. Ovakvi termini za
biljne proizvode i alternative mogli bi postati
zabranjeni. Glasanjem će odlučiti zastupnici u
Europskom parlamentu.
Dok mesna industrija i organizacije europskih stočara kažu da su
takvi nazivi zavaravanje potrošača, vege i vegetarijanska
industrija se protivi zabrani.
Leća, zobena kaša, blitva, špinat, celer ili kombinacija riže,
slanutka, cikle, mrkve i chillija. Sastojci su vege burgera koji
nastaju u kuhinji ovog restorana u Zagrebu.
Svakoga dana napravi ih se oko 200. Ovi žuti burgeri su spremni
za posluživanje.
"Ima kupusa, muškatne tikve, batata, crvene paprike", rekla je
radnica u vege restoranu.
Burgeraj je prije 2 godine otvorio
Mitar s idejom da svoje vege delicije nudi i
mesojedima.
"Da smo ih nazvali veganskim polpetama ljudi ne bi znali u
principu što je to. Naziv veganski burger daje mentalnu sliku što
bi trebao otprilike jesti i sliku da unutra ne mora biti mesa",
rekao je vlasnik veganskog restorana u Zagrebu.
"Zna se što je burger"
U Europi spor oko naziva biljne hrane. Dok većina vege industrije
ne želi zabranu, ali su se prilagodili tržištu, proizvođači mesa
drže se stare parole - zna se što je burger.
"Oni bi to trebali drugačije nazivat jer ovo mesno je burger i
nastalo je iz tih riječi. Meso mora biti deklarirano, ali mora
biti meso, bilo od čega", vlasnik mesnice.
Nazivi proizvoda dio su rasprave na plenarnoj sjednici gdje je
jedna od važnijih tema - reforma poljoprivredne politike.
Podrška farmama
"Moramo podržati mlade i male farme kao i mlade poljoprivrednike.
Prosječna starost poljoprivrednika je 57 godina u Europskoj
uniji. Stoga bismo željeli podržati sve mjere za mlade
poljoprivrednike", slovenski zastupnik u
Europskom parlamentu.
A upravo je jedan od amandmana na raspravi i pitanje naziva - dio
zastupnika u EU parlamentu smatra da je rješenje u zabrani, drugi
traži da se na pakiranju jasno sve naglasi. Završno glasovanje i
rezultati o sudbini termina vege proizvoda na redu su u
petak.