PRVA FINANCIJAŠICA SVIJETA KREĆE U AKCIJU / Uzrok paklenih vrućina je jasan, a Zapad će sada pokušati riješiti stvar ogromnom lovom

Image
Foto: Shutterstock

Klimatske promjene jedan su od gorućih problema svijeta, a američka ministrica financija Janet Yallen toga je itekako svjesna

13.7.2021.
12:23
Shutterstock
VOYO logo

Temperatura u Stovepipe Wellsu u Californiji ove je nedjelje bila 42 stupnja Celzija. Ne bi to bila posebna vijest da ova temperatura nije najniža izmjerena u tom mjestu toga dana. Ova je paklena noć srušila i rekord po najvišoj najnižoj temperaturi izmjerenoj ikad u Sjedinjenim Državama.

U američkoj Dolini smrti izmjereno je ovih dana više od 54 stupnja što je jedna od najviših temperatura ikad na zemlji, a možda i najveća ikada. Toplinski val hara čitavim zapadnim svijetom, a osjetili smo ga i mi u Hrvatskoj, gdje su temperature u gotovo cijeloj zemlji išle blizu 40 stupnjeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
REZULTATI EUROBAROMETRA /

Hrvatima je 'širenje zaraznih bolesti' veće zlo od klimatskih promjena

Image
REZULTATI EUROBAROMETRA /

Hrvatima je 'širenje zaraznih bolesti' veće zlo od klimatskih promjena

Američka ministrica financija kreće u akciju

Nije nikakva mudrost zaključiti kako je i ova prirodna nepravilnost uzrokovana klimatskim promjenama, a svjesna je toga i politička i ekonomska elita Zapada.

Američka ministrica financija Janet Yellen planira se sastati sa šefovima multilateralnih razvojnih banaka kako bi ih nagovorila da povuku snažnije korake u smjeru klimatske zaštite, prenosi Axios.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njena objava pokazuje kako se američke vlasti nadaju kako će privući više javnog i privatnog kapitala u smjeru rezova štetnih emisija i borbi protiv klimatskih promjena u zemljama u razvoju. Također, ovo je znak kako tamošnje Ministarstvo financija širi svoju ulogu na polju klimatskih pitanja.

Image
Foto: Profmedia

Američka ministrica financija Janet Yellen planira se ozbiljno pozabaviti problemom klimatskih promjena

Paket od 100 milijardi dolara

"Planiram uskoro sazvati šefove multilateralnih razvojnih banaka kako bismo artikulirali naša očekivanja da one što hitnije usklade svoje portfelje s Pariškim sporazumom i ciljevima", kazala je Yellen na klimatskoj konferenciji u Veneciji u nedjelju neposredno nakon što se sastala s ministrima financija G20. Također, kazala je kako očekuje da "učinkovitije mobiliziraju" privatni kapital.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Svjetske banke David Malpass kazao je na konferenciji kako planiraju potrošiti prosječno 35 posto svog financiranja na klimu u razdoblju od 2021. do 2025. godine.

Prije 12 godina razvijene su zemlje dogovorile da do 2020. zajednički mobiliziraju 100 milijardi dolara kao pomoć siromašnim zemljama u smanjenju emisije i prilagodbi globalnom zagrijavanju. No, taj cilj još nije postignut, a sada stižu poruke kako je 100 milijardi dolara - minimum.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo