ZLOČIN U GALERIJI

UZNEMIRUJUĆA SNIMKA UBOJSTVA: Napadač ustrijelio turskog veleposlanika vičući ‘Bog je velik!’

 U oružanom napadu u Ankari, ubijen je ruski veleposlanik u Turskoj. Rusija je napad proglasila terorističkim činom, a napadač je identificiran kao turski policajac koji u trenutku napada nije bio na dužnosti.

Ruski veleposlanik u Turskoj, Andrei Karlov, ubijen je u oružanom napadu u Ankari. Prema informacijama turskih medija, nakon napad je hitno prevezen u bolnicu gdje je preminuo od zadobivenih ozljeda.

Napad se dogodio u velikom izložbenom prostoru Cagdas Sanatlar Merkezi u četvrti Cankaya u Ankari gdje je smještena većina stranih veleposlanstava, uključujući rusku.

Turski dužnosnici tvrde kako je napadač u zgradu ušao pomoću policijske iskaznice. Identificiran je kao policajac koji u trenutku napada nije bio na dužnosti.

Pojavila se i snimka koja prikazuje kako Karlov drži govor kada su odjeknuli pucnji. Kamera se potom okrenula i snimila muškarca u odijelu i kravati kako maše pištoljem i izvikuje islamističku frazu “Allahu Akbar” (Bog je velik) i “ne zaboravite Alep”.

Pet metaka

Prema za sada dostupnim informacijama, napadač je Karlova prvo ustrijelio u leđa, potom drugima naredio da napuste prostoriju te ga ponovno ustrijelio dok je ležao na podu. Sveukupno pet puta.

Pripadnici specijalne policije ubrzo su okružili zgradu kojoj se nalazi galerija zbog sumnje da je napadač ostao u njoj. Uskoro su stigle potvrde da je napadač ‘neutraliziran’.

Çavuşoğlu sutra u Moskvi

Karlov je ovih dana sudjelovao u razgovorima s Turskom koji su doveli do plana za evakuaciju istočnog Alepa. Bio je i glavna veza u razgovorima kojima su se nastojali popraviti odnosi između Moskve i Ankare.

Napad se dogodio samo dan prije posjeta turskog ministra vanjskih poslova Mevlüta Çavuşoğlua Moskvi gdje bi trebao razgovarati s ruskim i iranskim kolegama.

Dvije zemlje nedavno su počele popravljati odnose koji su bili vrlo napeti otkako je Turska u studenom prošle godine srušila ruski borbeni zrakoplov.

Karlov je karijerni diplomat koji je prije odlaska u Tursku služio u Sjevernoj Koreji.

 

Povratak na Net.hr