VLADAO SEDAM DESETLJEĆA

UMRO NAJDUGOVJEČNIJI MONARH NA SVIJETU: Tuga, beznađe i strah zavladali Tajlandom

Tajlandski kralj Bhumibol Adulyadej, monarh s najduljim stažem na svijetu, umro je u četvrtak u bolnici u 88. godini, objavila je kraljevska palača.

U priopćenju se ne navodi uzrok smrti kralja koji je imao 88 godina i koji je vladao dulje od 70 godina.

SADA JE ELIZABETA II. NAJDUGOVJEČNIJA: Pogledajte listu svjetskih monarha s najdužim stažom

“Njegovo veličanstvo spokojno je umrlo u bolnici Siriraj”, kažu u palači dodajući da je smrt nastupila u 10.52 po srednjoeuropskom vremenu.

Njegov sin i prestolonasljednik, 63-godišnji princ Maha Vajiralongkorn, će postati novi tajlandski kralj, objavio je šef vojne hunte, general Prayut Chan-o-cha.

FILES-THAILAND-POLITICS-ROYALS

Kralj poznat kao Rama IX. već je dulje vrijeme bolovao i većinu posljednjih šest mjeseci proveo je u bolnici Siriraj u Bangkoku.

Za većinu od 68 milijuna Tajlanđana kralj je bio stup sigurnosti u nestabilnim vremenima, pa je među pukom nakon njegove smrti zavladala velika žalost i beznađe. Zemlja je za njegove vladavine industrijalizirana, ali je i svjedočila i udarcima parlamentarnoj demokraciji kroz deset vojnih pučeva, posljednji put u svibnju 2014.

Kralj Bhumibol, koji je na prijestolje došao 9. lipnja 1946., bio je integrirajuća snaga Tajlanda u kojoj bi se političke napetosti nakon njegove smrti mogle pojačati. Tim više što je njegov nasljednik  Maha Vajiralongkorn ekscentrik koji ne ulijeva povjerenje ni Tajlanđanima ni ostalom svijetu.

MONARH NA SAMRTI: Svi strahuju od ludosti princa nasljednika, njegove žene i pudlice s činom zapovjednika

FRANCE-ROYALS-RAMA IX

Zemlja je godinama podijeljena između rojalističkog establišmenta i crvenokošuljaša, pristaša odbjeglog bivšeg premijera Thaksina Shinawatre koji je svrgnut pučem 2006. Telekomunikacijski multimilijarder izgradio je moćnu mrežu koja se bori za vlast i moć sa starim tajlandskim poretkom.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr