SKRIVENA ROBA / Šverc komerc na kineski način: Na aerodromu 'pala' pošiljka igračaka zbog nevjerojatnog otkrića

Image
Foto: Shutterstock / Ilustracija

U Kini su grafičke kartice izuzetno tražena roba, budući da se one koriste za kriptovalute, ali i za sastavljanje novih računala za igrice, koji su veoma popularni na tržištu

4.4.2024.
16:31
Shutterstock / Ilustracija
VOYO logo

Koliko je Kina veliko tržište, te koliko ovu zemlju pogađaju sankcije Washingtona na izvoz najnovijih čipova, pokazuje i slučaj s aerodroma u Šangaju.

Naime, nadležni na aerodromu "Shangai Pudong" zaplijenili su čak pedeset grafičkih kartica 'RX 580' koje su bile skrivene u pošiljci igračaka. U Kini su grafičke kartice izuzetno tražena roba, budući da se one koriste za kriptovalute, ali i za sastavljanje novih računala za igrice, koji su veoma popularni na tržištu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bijela Kuća je nekoliko godina unazad uvela niz sankcija američkim kompanijama iz tehnološkog sektora, poput Nvidia i Qualcomm, na izvoz ne samo gotovih čipova, već i samih dizajna procesora grafičkih čipova i memorija.

Image
ŽELE BITI NOVI GOOGLE /

Utrka za primat u tehnološkom svijetu: Amazon se svojim novim čipovima penje na sam vrh modernih usluga

Image
ŽELE BITI NOVI GOOGLE /

Utrka za primat u tehnološkom svijetu: Amazon se svojim novim čipovima penje na sam vrh modernih usluga

Utrka čipova

SAD i Kina se već neko vrijeme sukobljavaju i oko statusa Tajvana, kojeg Kina smatra dijelom svog teritorija, a gdje se proizvodi najveći dio suvremenih čipova. Tajvanski "TSMC" je najveći svjetski proizvođač naprednih čipova od pet i tri nanometara, tehnologije koju Kina polako uvodi i u svoje tvornice, poput "SMIC".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, "domaći" kineski čipovi trenutno kasne nekoliko generacija za najnovijim iz Intela i Nvidia. Stručnjaci napominju da će u narednih četiri do pet godina Kina manje ili više biti na razini Tajvana u proizvodnji čipova te da će moći razvijati nove procesore, prije svega za svoje ogromno domaće tržište.

Kina je prije izvjesnog vremena predstavila i svoje super-računalo pod imenom 'Tianhe Xingyi', koji koristi domaće razvijene procesore, i već se nalazi u prvih 30 najbržih na svijetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Hrvatstvo se, kaže premijer, mjeri brojem zastava. Koje se proizvode - u Kini. Kako biti dobar Hrvat?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ksw 96
Gledaj uživo 20.7. od 20 sati
VOYO logo