Veliko otkriće / U Meksiku tijekom izgradnje željeznice pronađen drevni grob Maja star više od tisuću godina

Image
Foto: Profimedia

Otkriće se dogodilo ovog mjeseca tijekom arheoloških radova koji se izvode usporedo s izgradnjom više milijardi dolara vrijedne turističke željeznice. Cilj je projekta privući turiste na mnoga drevna nalazišta Maja u južnom Meksiku, kao i na obližnja odmarališta poput Cancuna i Tuluma

26.9.2023.
10:08
Profimedia
VOYO logo

Meksički arheolozi iskopali su bogato ukrašene ostatke ljudskog kostura u grobnici koja bi mogla biti stara više od tisuću godina, u području u kojemu radnici dovršavaju izgradnju velikog projekta turističke željeznice, objavio je u ponedjeljak nacionalni institut za antikvitete INAH.

Otkriće se dogodilo ovog mjeseca tijekom arheoloških radova koji se izvode usporedo s izgradnjom više milijardi dolara vrijedne turističke željeznice. Cilj je projekta privući turiste na mnoga drevna nalazišta Maja u južnom Meksiku, kao i na obližnja odmarališta poput Cancuna i Tuluma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Željeznički projekt Maya Train glavni je prioritet gospodarskog razvoja predsjednika Andresa Manuela Lopeza Obradora

Najnovije otkriće grobnice dogodilo se tijekom radova na izgradnji hotela u blizini glavnih majanskih ruševina Palenquea u državi Chiapasu, gdje su bila neka od najvećih i najsofisticiranijih urbanih središta drevne civilizacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ODLUKOM NJUJORŠKOG SUDA /

Italiji vraćena 42 arheološka predmeta: Bili su ukradeni i prodani na crnom tržištu

Image
ODLUKOM NJUJORŠKOG SUDA /

Italiji vraćena 42 arheološka predmeta: Bili su ukradeni i prodani na crnom tržištu

Kosturni ostaci pronađeni su u kamenom kovčegu oko 2 kilometra od središta grada, gdje se nalaze visoki hramovi i kompleks palače.  Vjerojatno je na tom mjestu bio pokopan elitni stanovnik grada poznatog među drevnim Majama kao Lakamha, što na majanskom znači Velika Voda.

U kovčegu su bile i tri keramičke posude, ukrasi za uši i par perlica od zelenog kamena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

INAH navodi da je osoba bila pokopana licem prema gore, glavom okrenutom prema sjeveru, dodajući da su potrebni daljnji testovi za određivanje točne dobi i drugih obilježja.

Znanstvenici drevnim Majama pripisuju velika postignuća u umjetnosti, arhitekturi, astronomiji i pisanju. Grad Palenque svoj je vrhunac doživio u 7. stoljeću., ali je napušten već negdje krajem 8. stoljeća. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od 1987. nalazi se na UNESCO-vu popisu svjetske kulturne baštine.

POGLEDAJTE VIDEO: Arheolozi o ostacima broda kojeg su pronašli

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo