U BIH UHIĆENJA ZBOG RATNIH ZLOČINA NA PODRUČJU FOČE: / Priveden i policajac koji je ubijao civile

U srijedu je tužiteljstvo BiH potvrdilo kako su uhićena dvojica bivših pripadnika vojske bosanskih Srba pod sumnjom da su počinili teške ratne zločine na području Foče u istočnoj Bosni

16.12.2020.
11:45
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Dvojica bivših pripadnika vojske bosanskih Srba, od kojih je jedan danas djelatni policajac, uhićena su u srijedu pod sumnjom da su počinili teške ratne zločine na području Foče u istočnoj Bosni.

Tužiteljstvo BiH potvrdilo je kako su uhićeni policajac iz Foče Borislav Pjano (52) te Spomenko Novović (54), a obojicu ih se tereti da su počinili kazneno djelo zločina protiv čovječnosti.

Dosadašnjom je istragom utvrđeno kako su njih dvojica sudjelovala u kampanji etničkog čišćenja koju su 1992. na području Foče provele paravojne postrojbe bosanskih Srba ubijajući, protjerujući i pljačkajući stanovništvo bošnjačke nacionalnosti.

Teški zločini

Novovića se izravno tereti da je osobno ubio najmanje pet starijih osoba bošnjačke nacionalnosti i to uporabom hladnog oružja, a zatim je njihova tijela zapalio zajedno s kućom u kojoj ih je smaknuo.

Naknadno je ubio još jednu ženu te zlostavljao dva zatočena civila.

Sadašnji policajac Pjano osumnjičen je da je sudjelovao u protuzakonitom zatočenju 17 civila, među kojima je bilo i malodobnih osoba. Šest zarobljenika Pjano i ostali ubili su pucajući na njih i bacajući na njih ručne bombe.

Pjano je osumnjičen i za pljačku jedne žene od koje je oteo veću količinu zlatnog nakita.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali