Došlo vrijeme da odrastu

TUŽNA STRANA PRIRODE: Majka po posljednji put pogleda svoju djecu, a zatim zauvijek odlazi

U prirodnom rezervatu središnjeg Sibira snimljen je žalostan trenutak kada je majka medvjedica ostavljala dvoje svojih mladunaca da se sami brinu o sebi, piše Siberian Times.

IZGRIZAO GA MEDVJED: Nesretni muškarac sve snimio i objavio na Facebooku, a potom se sam odvezao u bolnicu

Zastane za još jedan, posljednji pogled, a zatim bez da se više okreće otpliva na drugu stranu velike rijeke.

ČEMU HODATI KAD SE MOŽEŠ KOTRLJATI? Planinari na Aljasci snimili grizlija koji se ludo zabavlja

Nužan rastanak

Kažu da materinji instikt nikada ne griješi, a ove su slike uhvatile trenutak kada je ženka smeđe medvjedice zauvijek napustila dvoje mladunaca koje je je odgajala od kada su se okotili. Ovo je njena posljednja materinja dužnost, poput ptice koja gurka svoje mlade da skoče s ruba gnijezda, da pošalje svoju djecu samu u sibirsku tajgu.

Kako izgleda na fotografijama, radi se o njenom svjesnom izboru.

Majka je sama otplivala preko rijekeFoto: The Central Siberian Nature Reserve

A napravila je to na pametan način. Za posljednji je pozdrav izabrala obalu rijeke Jenisej, a onda ih iznenadila tako što je sama skočila u hladnu vodu i polako ali odlučno otplivala na drugu stranu .

Izgleda da po intuiciji zna kako njeni mladunci, koji su oko godinu i pol dana stari, još nisu dovoljno jaki i samouvjereni da bi za njom preplivali petu po redu najdužu rijeku na svijetu.

A i njen će miris zauvijek nestati.

Oni ju promatraju dok joj samo uši strše iznad vode, i postaju sve manje i manje, ali ju ne prate u rijeku. Umjesto toga, ostaju uz rub vode, uzaludno čekajući majku da im se vrati. Vraćaju se i slijedećeg dana na isto mjesto, ali ona je već daleko, jer zna da mladunci moraju preživjeti sami u divljini, a da je ona učinila sve što je mogla da im pomogne.

Mladunci su ostali čekati na obaliFoto: The Central Siberian Nature Reserve

Sibirski rezervat

Ove nevjerojatne fotografije snimio je inspektor u Prirodnom rezervatu srednjeg Sibira, u području Krasnojarska, koji je rekao kako nikada prije nije prisustvovao trenutku u kojem majka medvjedica zakljući da su njeni mladi spremni živjeti svoje živote.

“Nikada prije nisam vidio obitelj da se rastaje”, rekao je. “Patrolirao sam kada sam primjetio obitelj smeđih medvjeda, majku i dvoje mladunaca. Dovela ih je na obalu rijeke Jenisej.”

Došli su i drugi dan, ali majke nije biloFoto: The Central Siberian Nature Reserve

“Na trenutak su stajali zajedno a zatim je majka ušla u hladne vode rijeke, ostavljajući mladunce na obali. Prešla je rijeku i nestala na drugoj strani.”

Mladunci su čekali majku ostatak dana, a primjetio je i da su se vratili na isto mjesto 24 sata kasnije, prije nego što su napokon odustali i vratili se natrag u šumu. Zaključio je kako je majka znala točno što radi.

U Prirodnom rezervatu srednjeg Sibira živi oko 250 medvjeda. Radi se o jednom od najvećih šumskih rezervata na svijetu, a pokriva 60 kilometara uz obje obale rijeke Jenisej, kao i dolinu rijeke Podkamenaja Tunguska. Zaštićeno područje pokriva preko milijun hektara.

Povratak na Net.hr