Žena je umrla, a 12 ljudi je hospitalizirano nakon izbijanja botulizma (rijetka, ali teška bolest) u sardinama koje su poslužene u restoranu u jugozapadnoj Francuskoj, piše The Guardian.
Botulizam je ozbiljna neurološka bolest koja se obično uzrokuje konzumiranjem hrane koja nije bila pravilno čuvana, a ovaj restoran u Bordeauxu sam je čuvao sardine, kažu iz zdravstvene uprave DGS-a.
Još se ne zna nacionalnost 32-godišnjakinje koja je umrla. Liječnik u bolnici Pellegrin u Bordeauxu, Benjamin Clouzeau, rekao je da je 12 osoba još uvijek na hitnom liječenju u srijedu ujutro.
Pet ih je bilo na respiratornoj potpori, a radi se o američkim, irskim i kanadskim državljanima. Njemački državljanin otputovao je kući na liječenje, kao i stanovnik Barcelone, rekao je liječnik.
Svi su oni jeli u vinskom baru Tchin Tchin između 4. i 10. rujna, kada je u gradu, poznatom po vinu i hrani, obično bio velik broj turista. Svi su jeli sardine koje je vlasnik restorana spremio u staklenke, priopćio je DGS.
Botulizam je smrtonosan u 5-10 posto slučajeva zbog toksina kojeg stvara bakterija Clostridium botulinum, a koji se može pojaviti kada konzervirana hrana nije dovoljno sterilizirana.
POGLEDAJTE VIDEO: Stručnjak za Bliski istok o trovanjima žena u Iranu: 'To radi netko protiv Islamske Republike ili to radi republika'