OGLAS

bježe glavom bez obzira / Velika Panika među Rusima! Pokupovali sve letove iz Moskve, na Googleu mahnito tražili 'kako napustiti Rusiju'

Image
Foto: Profimedia

Od jučerašnje objave planova za referendum, pa do Putinove i Šojguove objave danas, trend pretraživanja ove fraze ne pada

21.9.2022.
11:57
Profimedia
VOYO logo

Nekoliko trenutaka nakon što je Vladimir Putin održao govor u kojem je uputio hitan poziv za 300.000 rezervista i ozbiljno zaprijetio Zapadu, a dan nakon najvećeg referenduma u okupiranim regijama Ukrajine za priključenje Rusiji, zavlada je velika panika među ruskim građanima.

Putinova objava, izrečena u ranojutarnjem televizijskom obraćanju, izazvala je strah da muškarcima sposobnima za borbu neće biti dopušteno napustiti Rusiju. Stoga su jutros rasprodani svi izravni letovi iz Moskve za Istanbul i Erevan, oba odredišta koja Rusima omogućuju ulazak bez vize, sudeći prema podatcima Aviasalesa, najpopularnije ruske stranice za kupovinu avionskih karata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neke rute sa međuslijetanjem, uključujući one od Moskve do Tbilisija, također nisu bile dostupne, dok su najjeftiniji letovi do Dubaija koštali više od 300.000 rubalja ili 5.000 dolara, što je oko pet puta više od prosječne mjesečne plaće.

Image
IMAJU OGROMNE LJUDSKE REZERVE /

Šojgu: 'Počinjemo s mobilizacijom 300 tisuća rezervista!' Otkriveno i koliko je vojnika Rusija izgubila u ratu

Image
IMAJU OGROMNE LJUDSKE REZERVE /

Šojgu: 'Počinjemo s mobilizacijom 300 tisuća rezervista!' Otkriveno i koliko je vojnika Rusija izgubila u ratu

Iako je ministar obrane Sergej Šojgu rekao da će poziv biti ograničen na one s iskustvom u profesionalnoj vojsci, te da studenti i oni koji su služili samo vojni rok neće biti pozivani, izgleda da građani nemaju povjerenja u objave vlasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim što su rasprodani naglo je poraslo pretraživanje jedne rečenice na ruskom Google-u. Naime, Rusi su počeli masovno guglati "kako napustiti Rusiju". Prema podacima koji se mogu vidjeti na Google Trends, popularnost fraze naglo je skočila oko 18 sati prema moskovskom vremenu. Google je zabilježio da je ova fraza tada dosegla najveću stopu pretraživanja od 19. srpnja. Tog su dana glavne vijesti vezane uz rat bile Putinov rijetki posjet stranoj državi i sastanak s iranskim čelnikom, susret američke i ukrajinske prve dame te otkriće planova za pripojenje ukrajinskih regija Rusiji koje su objavile američke tajne službe.

Prije toga, najveća stopa pretraživanja fraze 'kako napustiti Rusiju' u Rusiji je zabilježena u periodu između 27. veljače i 5. ožujka, odnosno na samom početku rata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od jučerašnje objave planova za referendum, pa do Putinove i Šojguove objave danas, trend pretraživanja ove fraze ne pada. Bilježio je nešto manju vrijednost tijekom noći i ranije jutros, no nakon Putinovog govora ponovo je dosegao svoj maksimum.

Što znači vrijednost 100? Google je to objasnio ovako:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Brojevi predstavljaju interes za pretraživanje u odnosu na najvišu točku na grafikonu za određenu regiju i vrijeme. Vrijednost 100 predstavlja najveću popularnost za izraz. Vrijednost 50 znači da je popularnost izraza upola manja. Rezultat 0 znači da nije bilo dovoljno podataka za taj izraz."

To da su Rusi "kako napustiti Rusiju" guglali još jučer ne čudi. Rusi dobro znaju što slijedi kada njihov režim odluči anektirati neki teritorij. Aneksija Krima 2014. godine bila je povod za najveće zapadne sankcije ikad nametnute toj zemlji, a intenzivirali su se sukobi separatista u Ukrajini potpomognutih Rusijom. Nakon što je Rusija 23. ožujka priznala samostalnost Donjecke i Luganske narodne republike, dan nakon je uslijedio rat s Ukrajinom. Analitičari se sada pribojavaju da bi pripojenjem četiri ukrajinske pokrajine Rusiji, ona mogla žešće braniti 'svoj' teritorij, tako da će potrebe za vojskom biti mongo veće, a i danima se šuška o potencijalnoj općoj mobilizaciji.   

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu
Dosje Jarak
Hell's kitchen
Obiteljske tajne
Bicemo prvaci sveta
default_cta
Poseta
Love Island: All stars
San snova
Šetnja s lavom
Moj pas Marmaduke
default_cta
Megadance
Vozi moj auto
Maša i medvjed
Ljubavna zamka
U klinču
default_cta
Savršene majke
Lijek za život
VOYO logo