PADA IM POTPORA

TEŽAK PUT DO EUROPE: Čak trećina članica EU-a blokira nastavak pregovora sa Srbijom

Republika Srbija službeno je podnijela zahtjev za članstvo u Europskoj uniji u prosincu 2009. godine, a u ožujku 2012. dobila je status kandidata. U siječnju 2014. formalno su započeli pregovori s Europskom unijom koji ne napreduju dobro.

Čak trećina članica Europske unije blokira nastavak procedure oko otvaranja poglavlja 31 sa Srbijom, koje se odnosi na vanjsku politiku i sigurnost, a među njima prednjače Njemačka, Velika Britanija te Češka, Mađarska, Bugarska, Poljska i Rumunjska, pišu Novosti.

Tijekom 2014. i 2015. godine Srbija je odbila podržati ukupno 30 dokumenata Europske unije, što je gotovo polovina deklaracija koje je Bruxelles pripremio.

AKO IDETE U NJEMAČKU, PRIPREMITE SE: Pogledajte za kakvu sobicu hrvatski radnici plaćaju čak 450 eura

Sporno poglavlje 31

Nacrt izvještaja sa screeninga za poglavlje 31 još uvijek je u tijeku usuglašavanja kod članica EU-a, od kojih njih desetak još nije dalo “zeleno svetlo” za prihvaćanje ovog dokumenta.

‘Odugovlačenjem s procedurom otvaranja poglavlja 31 šalje se jasna poruka Beogradu da se očekuje pojačano usaglašavanje s politikom EU-a, posebno oko restriktivnih mjera’, rekao je Igor Novaković iz Isak fonda.

Od Srbije se očekuje da bude aktivnija u usaglašavanju svoje politike s politikama Unije te da poveća postotak usaglašenosti s deklaracijama i rezolucijama Bruxellesa prema trećim zemljama, a koji godinama opada.

OVO JE KLJUČAN RAZLOG: Europska unija se ipak na kraju neće raspasti?

Stav Srbije je jasan

Marina Jovićević, v. d. pomoćnika šefa diplomacije za EU, izjavila je da je stav Srbije od početka bio jasan i da zbog Kosova Srbija nije u mogućnosti usuglasiti se s politikama EU-a, osobito onima koje se odnose na države poput Rusije i Kine, koje su stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a.

‘Zato smo u situaciji da je prosjek usaglašenosti sada oko 60 posto, dok je ranije bio i 99 posto’, rekla je.

Odbili Uniju 30 puta

U 2015. godini od 40 dokumenata Srbija je odbila njih 13, a godinu ranije, od 35 nisu se usuglasili sa 17. U 2012. Srbija se od 62 deklaracije Bruxellesa nije usaglasila samo s jednom, u vezi s poštivanjem ljudskih prava u Kini. Godine 2015. kontrirala je Bruxellesu 10 puta u slučajevima koji su se odnosili na Ukrajinu i Rusiju.

Od sankcija Moskvi do osude aneksije Krima, Srbija se nije usaglasila niti s rezolucijama o sankcijama protiv pobunjeničkih vođa samoproglašene Pridnjestrovske Moldavske Republike i restriktivnim mjerama Zimbabveu i BiH.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr