TALIJANSKA MAFIJA OPRALA JE MILIJARDU EURA: / Dio novca skrivali su i u Hrvatskoj; U 'poslu' im pomagala i jedna pjevačica

Ukupno je blokirano 27 sumnjivih bankovnih računa koji su osim u Hrvatskoj otkriveni u Bugarskoj, Mađarskoj, Rumunjskoj i Engleskoj

24.5.2021.
14:05
YouTube
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Talijanski istražitelji prije nekoliko su tjedana pronašli su nove dokaze protiv 400 ljudi upletenih u malverzacije s gorivom što su ih organizirale dvije talijanske kriminalne organizacije – 'Ndrangheta i Camorra. Jedan krak te istrage završio je kod nas, u Hrvatskoj, gdje su bile tvrtke koje su služile kao paravan kriminalcima. Na njihovim se blokiranim računima, u međuvremenu, našlo ukupno milijardu eura.

Istražitelji su rekonstruirali kako su se mafije integrirale na tržište putem trgovine mineralnim uljima, piše Telegram.

Sve je postalo jasnije kada je talijanska pjevačica Ana Bettz, pravog imena Anna Bettozzi, koja je vodila jednu od firmi zahvaćenih istragom, snimljena kako govori sestri na telefon: "Kamo ćeš ti u p…. m…….? Iza mene stoji camorra! Znaš li koliko to vrijedi Feliceu? Ja kontroliram da sve donekle bude u skladu sa zakonom. Znaš li koliko to vrijedi? 15 milijuna na dan. Onaj drugi ima još pet i ja još pet. Zajedno imamo 15 i 10, 25, 30 milijuna na dan. Kamo ćeš ti u p…. m…….?”.

Vozila se u Rolls Royceu

Ana Bettz još u svibnju 2019. zaustavljena na talijansko-francuskoj granici s neprijavljenih 300 tisuća eura. Vozila se u automobilu marke Rolls Royce, a navodno je išla u Cannes na filmski festival. Kasnije su istražitelji našli 1,4 milijuna eura u njenoj sobi u hotelu - novac su joj oduzeli, a isti je, saznalo se, zaradila za Moccia klan.

Blokirano je ukupno 27 sumnjivih bankovnih računa koji su osim u Hrvatskoj otkriveni u Bugarskoj, Mađarskoj, Rumunjskoj i Engleskoj. Antimafijaškim tužiteljima je pomogao i Eurojust. Zajedničkim naporima došli su do podataka da mafije zarađuju na ilegalnoj prodaji goriva. Došli su do podataka i da peru nekoliko stotina milijuna eura.

Mineralna ulja na crno

A kako je cijela stvar funkcionirala? Nudili su mineralna ulja nabavljena na crno i prodavali ih po nižim cijenama. Kolali su samo dokumenti na osnovu kojih se pravdao pretporez.

Na tome su pripadnici kriminalne skupine ostvarivali značajne dobitke zbog, kako je objašnjeno na konferenciji za medije, različite razine oporezivanja. Proizvodi su zatim, s lažnom popratnom dokumentacijom, prevoženi na mjesta za skladištenje gdje su čekali daljnju distribuciju na legalno tržište.

Taj ilegalno zarađeni novac, kako navode istražitelji, ulagan je u kupnju nekretnina, nakita, skupih satova i luksuznih automobila.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali