Talijani opet ne miru i pokušavaju sabotirati zaštitu našeg izvornog proizvoda. Naime, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula uputio je europskom povjereniku za poljoprivredu Januszu Wojciechowskom pismo u kojem ga je upozorio na njihove ponovne pokušaje sabotiranja zaštite izvornosti našeg Prošeka.
Ovo je drugi puta nakon 2013. godine da je Hrvatska pokrenula postupak zaštite izvornosti.
Prošek nema nikakve veze s proseccom
Picula je naglasio kako je riječ o još jednom nasrtaju snažne talijanske vinarske industrije da osujeti napore Hrvatske da s punim pravom kao članica EU zaštiti jedan svoj autohtoni, tradicionalni proizvod.
"Prošek je tradicionalno hrvatsko desertno vino koje se od prosušenih boba grožđa naših tradicionalnih sorti bogdanuše, maraštine i vugave proizvodi u središnjoj i južnoj Dalmaciji i nema nikakve poveznice u okusu, vrstama grožđa ni tehnologiji proizvodnje s talijanskim proseccom, koji se industrijski puni CO2 plinom kako bi se postigla pjenušavost. Dakle, nema riječi o ikakvoj sličnosti vina, osim tek slučajne sličnosti nekoliko slova naziva. Čak su i tu hrvatski vinari bili iznimno benevolentni, dodavanjem pridjeva "Dalmatinski", učinila bi se dodatna razlika između naziva ionako različitih vina", kazao je Picula.
Naš zastupnik u Europskom parlamentu istaknuo je i kako od ovog sastava Komisije očekuje da omogući zaštitu Prošeka.
Njihovi navodi nisu temeljni u činjenicama
"S velikom Vas zabrinutošću moram obavijestiti o organiziranoj kampanji protiv hrvatskog zahtjeva da se pokrene postupa zaštite izvornosti našeg tradicionalnog proizvoda Prošeka", stoji u uvodu Piculinog pisma.
"Hrvatski Prošek je slatko desertno vino koje se tradicionalno proizvodi na jugu Hrvatske od sušenog grožđa. Nažalost, ponovno svjedočimo negativnim interpretacijama koje dolaze od etabliranih i puno većih talijanskih proizvođača koji se protive objave hrvatskog zahtjeva za zaštitu u Službenom glasniku EU. Njihovi komentari o sličnosti naziva hrvatskog Prošeka i talijanskog pjenušavog vina Prosecca i navodnom imitiranju jednostavno nisu temeljeni u činjenicama. Upravo suprotno, optužbe za imitiranje su prilično uvredljive prema našoj tradiciji i našim vinarima", govori andalje Picula u svojem pismu.
Ne dijele nijednu sortu grožđa
Prosecco je pjenušavo vino, dok je Prošek slatko vino i ne dijele nijednu sortu grožđa, pojašnjava naš zastupnik, nadodajući da se prosecco proizvodi u velikim, industrijskim količinama, dok se Prošek proizvodi u malim količinama u hrvatskoj regiji Dalmaciji.
"Nemaju ništa zajednički u načinu proizvodnje, cjenovnom razredu ni kategorizaciji. Dodatno želim istaknuti kako su hrvatski vinari do sada doista pokazali dobru volju i spremnost na kompromis dodavanjem pridjeva "Dalmatinski" ispred naziva Prošek, kako bi se sačuvala proizvodnja ovog povijesno važnog vina", zaključuje Picula u svojem pismu.