Play ponuda

TAJNI TUNELI ISPOD POJAZA GAZE: / Njihovo postojanje iznenadilo je Izraelce, a u njima su pronašli i teško naoružanje

Image
Foto: AFP

Na dubini od četrdeset metara ispod zemlje iskopan je niz tunela koji povezuju Gazu i Izrael. Napravili su ih borci Hamasa u svrhu neprimijećene infilitracije na teritorij Izraela.

12.12.2017.
20:51
AFP
Play ponuda

Nakon što je Donald Trump priznao Jeruzalem kao glavni grad Izraela, u toj, ionako nemirnoj regiji, ponovno izbijaju sukobi. Jučer je izraelska vojska bombardirala je položaje Hamasa u pojasu Gaze nakon raketiranja iz palestinske enklave. Prije dva dana je pak stigla informacija o uništenju Hamasovog tunela koji vodi iz Gaze na teritorij Izraela. To je ujedno i drugi tunel u šesti tjedana kojeg je izraelska vojska uništila i tako Hamasu zadala jak udarac.

Izrael se nada novim tehnologijama uništiti i ostale tunele koje Hamas, prema tvrdnjama izraelske vojske, koristi kao podzemne rute za izvođenje terorističkih napada. Prema izraelskim izvještajima, Hamas je izgradio mrežu tunela kako bi neprimijećeno prebacivao svoje borce na teritorij Izraela. Sagrađeni su na dubini od 30-40 metara ispod zemlje, a služe kao zapovjedni centri, skladišta oružja, skrovišta za lansirne rampe te kao skrovišta boraca tijekom sukoba.

Nova tehnologija za uništavanje

Prema karti izraelske vojske, tuneli su građeni u paralelnim parovima, imaju više otvora za ulaz i izlazak. Neki su dovoljno široku da se u njima sakriju i veća vozila, a prema teorijama iskopani su pneumatskim čekićima. Izraelci sada tvrde da su našli način da novim tehnologijama, bez upotrebe eksploziva, unište tunele.

shimmer fallback
shimmer fallback

Otkriće tunela iznenadilo je izraelske vlasti koje su mislile da su stvar prošlosti, odnosno da su uništeni u sukobima 2014. godine. Pokazalo se kako su ponovno osposobljeni dvije godine kasnije. Sada je naređena izgradnja goleme barijere duge 60 kilometara između Gaze i Izraela u svrhu zaštita od napada iz ovakvih tunela u kojima su pronađene goleme količine oružja, uključujući i ruske protutenkovske rakete i razne eksplozivne naprave.

Play ponuda
Play ponuda