KINA NIJE DOŠLA / Svjetski lideri u Švicarskoj na samitu o Ukrajini: 'Putinova ponuda je neozbiljna'

Image
Foto: Shutterstock

Zelenski je rekao da će se razgovori usredotočiti na nuklearnu sigurnost, sigurnost hrane, povratak ratnih zarobljenika i ukrajinske djece odvedene na teritorij pod kontrolom Rusije

15.6.2024.
15:05
Shutterstock
VOYO logo

Svjetski čelnici u subotu su se okupili na mirovnom samitu u Švicarskoj, a prije samog puta na samit, njemački kancelar Olaf Scholz rekao je da su prijedlozi Vladimira Putina za mir u Ukrajini neozbiljni.

Njemački kancelark rekao je da su Putinovi prijedlozi da Ukrajina napusti četiri pokrajine na koje Rusija polaže pravo, prestanu se boriti i odustane od svojih ambicija članstva u NATO-u – usmjereni samo na odvraćanje pažnje od konferencije. "Svi znaju da ovaj prijedlog nije bio zamišljen ozbiljno, već je imao veze s mirovnom konferencijom u Švicarskoj", rekao je u intervjuu za televiziju ZDF, donosi The Guardian.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok se svjetski čelnici okupljaju na summitu, na koji Rusija nije bila pozvana, američka potpredsjednica Kamala Harris naglasila je da ishod rata utječe na cijeli svijet i da se suverenitet te teritorijalni integritet Ukrajine moraju poštivati. Harris će se sastati s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim te će zamijeniti američkog predsjednika Joea Bidena.

Image
HLADNORATOVSKA NAPETOST /

Ruska nuklearna podmornica uplovila u Havanu, stigli Amerikanci i Kanađani. Kuba: 'Nismo sretni'

Image
HLADNORATOVSKA NAPETOST /

Ruska nuklearna podmornica uplovila u Havanu, stigli Amerikanci i Kanađani. Kuba: 'Nismo sretni'

Volodimir Zelenski stigao je u petak u Švicarsku uoči dvodnevnog mirovnog samita o Ukrajini. Zelenski je rekao da će se razgovori usredotočiti na nuklearnu sigurnost, sigurnost hrane, povratak ratnih zarobljenika i ukrajinske djece odvedene na teritorij pod kontrolom Rusije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kamala Harris, francuski predsjednik Emmanuel Macron te čelnici Njemačke, Italije, Britanije, Kanade i Japana među onima koji će prisustvovati švicarskom summitu u Luzernu. Unatoč višemjesečnom ukrajinskom i švicarskom lobiranju, nema predstavnika Kine. Samit dolazi nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin rekao da će Moskva ući u mirovne pregovore tek nakon što Ukrajina povuče svoje trupe s istoka i juga zemlje. Zelenski je odbacio takvu mogućnost.

POGLEDAJTE VIDEO Najzabavnija carska priča u Hrvatskoj: RTL-ov Boris Mišević najprije se poklonio pa popričao s Marijom Terezijom

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo