ŠIRI SE NOVA VERZIJA KORONAVIRUSA: / Zaraznija je od izvornog oblika; Ima malu, ali moćnu promjenu šiljka proteina

Image
Foto: dotted zebra / Alamy / Alamy / Profimedia

Mala promjena na površini virusa ukazuje na to da se virus prilagođava ljudskom organizmu, ali mogla bi i usporiti put do cjepiva jer većina onih koji se sada razvijaju ciljaju upravo te šiljke

3.7.2020.
9:20
dotted zebra / Alamy / Alamy / Profimedia
VOYO logo

Genetska inačica novog koronavirusa koji izaziva covid-19 i koja danas prevladava u svijetu, u laboratoriju se pokazala sposobnijom zaraziti ljudske stanice od izvornog oblika koji se pojavio u Kini, pokazalo je novo istraživanje objavljeno u četvrtak u časopisu Cell.

Istraživanje provedeno u laboratoriju sugerira da bi se ta mutacija mogla lakše prenositi među ljudima u stvarnom svijetu u odnosu na raniju varijantu, no to još nije dokazano.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da podaci pokazuju da postoji jedna mutacija koja omogućava virusu da se bolje umnožava i možda je prati veća koncentracija virusa", kaže u komentaru za medicinski časopis Journal of the American Medical Association glavni američki infektolog Anthony Fauci koji nije bio uključen u istraživanje.

"Nema informacija je li zaraženoj osobi od toga gore ili ne. Samo se čini da se virus uspješnije razmnožava i možda se lakše prenosi, no sad se to tek nastoji potvrditi", dodaje on.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tri do šest puta zaraznija varijanta

Znanstvenici iz laboratorija Los Alamos u New Mexicu i sveučilišta Duke u Sjevernoj Karolini udružili su se sa sveučilištem Sheffield kako bi analizirali uzorke koje je objavio GISAID, svjetski izvor sekvencija genoma.

Utvrdili su da sadašnja varijanta nazvana "D614G" ima malu, ali moćnu promjenu šiljka proteina koji se izdiže s površine virusa i koju virus koristi za proboj i zarazu ljudske stanice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znanstvenici su u travnju prva otkrića objavili na stranici bioRxiv, no tada su kritizirani jer nisu dokazali da je sama mutacija odgovorna za dominaciju te inačice u svijetu jer je to mogla biti posljedica drugih faktora ili pukog slučaja.

Tim je stoga proveo druge pokuse i povezao mutaciju s promjenama na šiljcima, koji su glavni alat virusa jer se njima veže za membranu stanice koju napada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ZNANSTVENICI TVRDE - KORONAVIRUS JE MUTIRAO: /

'Došlo je do jedne promjene i postao je zarazniji'

Image
ZNANSTVENICI TVRDE - KORONAVIRUS JE MUTIRAO: /

'Došlo je do jedne promjene i postao je zarazniji'

Analizirali su podatke 999 britanskih pacijenata hospitaliziranih zbog covida-19 i uočili su da oni s tom inačicom virusa imaju veću koncentraciju virusnih čestica u organizmu, no težina njihove bolesti nije bila drukčija.

Laboratorijskim pokusima pokazali su da je ta inačica tri do šest puta sposobnija zaraziti ljudsku stanicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Čini se da je taj virus sposobniji", kaže Erica Ollmann Saphire, koja je provela jedan od pokusa na institutu za imunologiju La Jolla.

No u ovoj fazi sve se može opisati tek kao vjerojatnost jer se laboratorijski pokusi ne odvijaju u uvjetima dinamike pandemije u stvarnom svijetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema dosadašnjim saznanjima, iako je varijanta virusa koji sada kruži "zaraznija", ona se može, ali i ne mora lakše prenositi među ljudima. Ipak, s obzirom na to da su šiljci glavna meta potencijalnih cjepiva, ova promjena mogla bi otežati put do razvoja učinkovitog cjepiva, prenosi CNN.

Nova inačica prevladava

U svakom slučaju virolog Nathan Grubaugh sa sveučilišta Yale koji nije sudjelovao u istraživanju kaže da širenje nove genetske inačice, "prirodnom selekcijom ili pukim slučajem" znači da je ta varijanta sada uzrok pandemije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On ocjenjuje da se sada tek treba istraživanjima utvrditi hoće li ta nova varijanta utjecati na razvoj cjepiva i lijekova i ističe kako ne očekuje da će D614G uzrokovati promjene mjera za ograničavanje širenja virusa ili izazvati teže stanje kod zaraženih.

"Radi se o zanimljivom otkriću koje se možda odnosi na milijune ljudi, no za sada ne znamo pune razmjere ili njegov utjecaj".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situaciju s koronavirusom iz minute u minutu u Hrvatskoj i svijetu možete pratiti OVDJE.

FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo