JAKO SRDAČNO

‘SVI ZA JEDNOG, JEDAN ZA SVE’: Pogledajte kako je izgledao prvi susret Plenkovića i Vučića

Šestorica visokih dužnosnika EU-a, Hrvatske, Srbije, Austrije i Ukrajine fotografirali su se u Davosu u pozi koja šalje poruku ‘svi za jednog, jedan za sve’.

Fotografiju, na kojoj su hrvatski premijer Andrej Plenković, srpski premijer Aleksandar Vučić, austrijski šef diplomacije Sebastian Kurz, Ukrajinci Pavlo Klimkin i Petro Porošenko s europskim povjerenikom Johannesom Hahnom, objavio je Hahn na svom Twitteru.

VUČIĆ POZVAO PLENKOVIĆA I KOLINDU U SRBIJU: ‘Kad se razgovara ne dolazi do oružanih incidenata’

Istaknuo je da je EU privržena prijateljima i spremna im pružiti geopolitičku podršku i pomoć u provođenju reformi.

Inače, oni su danas na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu sudjelovali na panelu pod nazivom “Susjedska politika EU”.

Hahn je naveo da je stabilizacija Zapadnog Balkana i njegovo približavanje EU zajednički cilj.

“Članstvo u EU je strateški cilj. Ne ostavljate nas same na našem uglu”, rekao je premijer Srbije Aleksandar Vučić.

PLENKOVIĆEVI SASTANCI U DAVOSU: ‘Hrvatska želi biti u novom valu proširenje OECD-a’

Plenković je rekao da Hrvatska dijeli privrženost proširenju EU-a i upozorio da se ne smije otvarati prostor za populiste, dok je ukrajinski predsjednik Petro Porušenko rekao da Ukrajina ostaje čvrsto na putu ka EU, ali i da se EU mora držati svog dijela dogovora.

Susret Plenkovića i Vučića na panelu o istočnom susjedstvu EU-a zadnjeg dana Svjetskog gospodarskog foruma u Davosu prvi je njihov susret od kako je Plenković preuzeo dužnost premijera u listopadu 2016.

Plenković je prije današnjeg panela rekao da mu je drago što se sreće s Vučićem. Dodao je da za pravi sastanak treba obaviti pripreme i dogovoriti teme, ali da je on otvoren za takav susret.

Vučić je u razgovoru s hrvatskim novinarima uoči panela rekao da je poziv premijeru Plenkoviću i hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović uvijek otvoren i da su razgovori uvijek ljekoviti.

Povratak na Net.hr