Ne bi bilo prvi put da lažu

STRUČNJACI KAŽU DA BLEFIRAJU: Je li Sjeverna Koreja doista detonirala hidrogensku bombu?

Nakon što je Sjeverna Koreja objavila da je testirala hidrogensku bombu, reakcije iz svijeta su jednoglasno osuđujuće, no ostaje pitanje je li doista bila riječ o hidrogenskoj bombi.

Sjeverna Koreja je objavila da je testirala termonuklearnu napravu nakon što su seizmološke službe susjednih zemalja registrirale potres jačine 4,8 po Richteru u blizini sjevernokorejskih nuklearnih postrojenja.

Južnokorejski dužnosnici odmah su istaknuli da je “teško povjerovati da je riječ o hidrogenskoj bombi”. Agencije prenose izjavu južnokorejskog parlamentarca Lee Cheol-wooa koji je nakon hitnog sastanka s dužnosnicima južnokorejske obavještajne službe rekao da je umjetni potres koji je zabilježen trebao biti puno jači od 4,8 stupnjeva po Richteru, da je stvarno bila riječ o termonuklearnoj bombi.

Južna Koreja je objavila da njezine službe nisu uspjele očitati nikakvu radioaktivnost na mjestu navodne detonacije.

Slaba bomba

Neki stručnjaci tvrde da ako je i bila hidrogenska bomba u pitanju, onda je bila vrlo slaba. Glasnogovornica ministarstva obrane Južne Koreje je izjavila kako je “mala količina hidrogena možda dodana testiranoj napravi”.

Neki spekuliraju da je riječ o blefu, kojom sjevernokorejsko vodstvo pokušava dobiti ustupke i pomoć u hrani.

ŠTO JE HIDROGENSKA BOMBA? Evo što je, ako je istina, testirala Sjeverna Koreja

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr