IZBJEGLIČKA KRIZA

HOROR NA MEDITERANU: Više od 700 izbjeglica utopilo se u Sredozemnom moru u posljednjih par dana

UNHCR strahuje da je više od 700 izbjeglica poginulo u brodolomima u Sredozemnom moru u posljednjih nekoliko dana. Nesreće su se dogodile dok su morskim putem pokušavali doći do obala Italije.

Izjavila je to danas Carlotta Sami, glasnogovornica UNHCR, u telefonskom razgovoru za Associated Press. Gotovo stotinu ljudi koje su krijumčari povezli prema Italiji nestalo je s broda koji se prevrnuo još u srijedu.

izbjeglice more čamac brod

U ZADNJI TREN IZBJEGNUTA TRAGEDIJA: 850 migranata spašeno iz sedam gumenih čamaca

U četvrtak ujutro, kako je izjavila Sami, potonuo je brod na kojem je bilo oko 550 ljudi, prenosi Al Jazeera. Prema riječima preživjelih izbjeglica, čak 670 osoba nalazilo se na tom brodu koji nije imao motor. Vukao ga je drugi krijumčarski brod sve dok nije došlo do havarije.

Ovu je nesreću preživjelo 25 osoba, dok je njih 79 spasio patrolni brod. Još 15 tijela naknadno je pronađeno. Carlotta Sami opisuje i kako je u petak nakon brodoloma iz mora izvučeno 45 tijela, dok se još veliki broj izbjeglica vodi nastalima. Spašeno je 135 ljudi.

NOVA TRAGEDIJA: 84 nestalih nakon potonuća gumenjaka s migrantima blizu Libije

Svi koji prežive ovo opasno putovanje preko Sredozemlja, a mahom se radi o izbjeglicama iz Libije, završavaju u talijanskim lukama Taranto i Pozzallo. Svima njima djelatnici UNHCR-a nastoje pružiti maksimalnu pomoć jer je riječ iznimno traumatiziranim ljudima – bilo onim što su samo proživjeli, bilo zbog onoga čemu su svjedočili.

grčka, čamac, izbjeglice

 

 

Povratak na Net.hr