DRAMATIČAN GOVOR / Što se događa u Kini? Xi sazvao dužnosnike tajne službe: 'Razmislite o najgorem mogućem scenariju i pripremite se na olujno more!'

Image
Foto: Profimedia

Stroge upute najmoćnijeg kineskog čelnika u posljednjih nekoliko desetljeća dolaze u trenutku kada se Peking suočava s nizom izazova

31.5.2023.
17:30
Profimedia
Play logo

Kineski predsjednik Xi Jinping pozvao je svoje najviše dužnosnike za nacionalnu sigurnost da razmisle o "najgorem mogućem" scenariju i pripreme se za "olujno more", piše CNN.

"Složenost i težina pitanja nacionalne sigurnosti s kojima se sada suočavamo značajno su se povećali", kazao je Xi u utorak na sastanku stranačke Komisije za nacionalnu sigurnost. "Moramo se pridržavati krajnjeg razmišljanja i razmišljanja o najgorem mogućem scenariju i pripremiti se za podvrgavanje velikim testovima jakih vjetrova i valova, pa čak i opasnog, olujnog mora", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Xi je na sastanku u utorak rekao da Kina mora proaktivno oblikovati "sigurno vanjsko okruženje" kako bi bolje održala sigurnost "otvaranja" zemlje i "promicala duboku integraciju razvoja i sigurnosti".

Image
'Ovo je bilo jako značajno' /

Cure detalji razgovora Zelenskog i Xija: 'Svi moraju ostati mirni u suočavanju s velikom prijetnjom'

Image
'Ovo je bilo jako značajno' /

Cure detalji razgovora Zelenskog i Xija: 'Svi moraju ostati mirni u suočavanju s velikom prijetnjom'

Strah od neprijateljskog okruženja

Stroge upute najmoćnijeg kineskog čelnika u posljednjih nekoliko desetljeća dolaze u trenutku kada se Peking suočava s nizom izazova, od posrnulog gospodarstva do onoga što vidi kao sve više neprijateljsko međunarodno okruženje. Xi smatra da Kina mora ubrzati modernizaciju svog nacionalnog sigurnosnog sustava i sposobnosti, kako bi ih učinila učinkovitijima u "stvarnoj borbi i praktičnoj uporabi".

Xi je također pozvao na nastavak izgradnje nacionalnog sigurnosnog nadzora rizika i sustava ranog upozoravanja, poboljša obrazovanja o nacionalnoj sigurnosti i poboljša upravljanja podacima te sigurnosti umjetne inteligencije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve je pitanje nacionalne sigurnosti

Od dolaska na vlast prije deset godina, Xi je nacionalnu sigurnost učinio ključnom paradigmom koja prožima sve aspekte upravljanja Kinom, kažu stručnjaci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koncept nacionalne sigurnosti proširio je na sve, od politike, preko gospodarstva, obrane, kulture i ekologije pa do kiberprostora. Pod pojmom "sveobuhvatne nacionalne sigurnosti", Kina je uvela niz zakona kako bi se zaštitila od percipiranih prijetnji, uključujući zakone o borbi protiv terorizma, protušpijunaži, kibernetičkoj sigurnosti, stranim nevladinim organizacijama, nacionalnoj obavještajnoj službi i sigurnosti podataka.

Xi je nedavno proširio opseg svog već sveobuhvatnog zakona o protušpijunaži s državnih tajni i obavještajnih podataka na "sve dokumente, podatke, materijale ili predmete koji se odnose na nacionalnu sigurnost i interese".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve u Xijevoj NR Kini je nacionalna sigurnost i sve je veći fokus na bolju koordinaciju sigurnosti i razvoja, pri čemu sigurnosna strana pobjeđuje nad ekonomskom, čini se", napisao je Bill Bishop, dugogodišnji promatrač Kine, u biltenu Sinocism.

U Hong Kongu, Peking je nametnuo sveobuhvatni zakon o nacionalnoj sigurnosti kako bi suzbio neslaganje nakon što su grad uzburkali veliki demokratski prosvjedi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Važnije i od gospodarskog rasta

Play logo

Percepcija da je sigurnost - kao glavni prioritet Pekinga - zamijenila gospodarski rast pojačana je višestrukim nedavnim pretresima stranih tvrtki, uključujući američku konzultantsku tvrtku Bain & Company i tvrtku za due diligence Mintz Group. Racije su prestrašile međunarodne tvrtke, a dolaze u vrijeme kada kineska vlada pokušava privući strana ulaganja kako bi pomogla u oživljavanju gospodarstva usporenog mjerom nulte stope covida.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kineske vlasti su u ožujku pritvorile japanskog zaposlenika Astellas Pharme u Pekingu pod sumnjom za špijunažu. To je 17. japanski državljanin koji je pritvoren u Kini otkako je 2014. uveden zakon o protušpijunaži.

Schitt's Creek
Superstar
Život na vagi
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ja sam Zlatan
Britain's Got Talent
Play logo