NOVI SVJETSKI POREDAK / Steže se obruč oko Kine! Dogovor tri sile potkopat će njihovu moć u ključnoj regiji: Od ovog oružja teško će se braniti

SAD, Velika Britanija i Australija dogovorile su obrambeni pakt kojem je cilj stvaranje podmornice na nuklearni pogon za australsku mornaricu

17.9.2021.
18:56
Profimedia
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Iznenadna objava da su SAD, Velika Britanija i Australija dogovorile obrambeni pakt koji, u neku ruku, ide protiv Kine u Indo-pacifičkoj regiji ostavio je dužnosnike EU zbunjene, dok su Francuzi bijesni na takav dogovor.

Prema dogovoru, koji je objavljen u srijedu, Amerikanci i Britanci će u Australiju poslati strateške i tehničke ekipe kako bi im pomogli u nabavi podmornica na nuklearni pogon. To znači i da su Australci otkazali multimilijunski ugovor s Francuzima o nabavi podmornica koje nisu na nuklearni pogon, piše CNN.

Kada se dogovor između tri države ostvari, Australci će imati slične podmornice kao što ih imaju i Amerikanci i Britanci. Te dvije sile u svojoj floti imaju dvije vrste podmornica kategorizirane kao napadačke i podmornice s balističkim raketama. Obje vrste podmornica pogone nuklearni reaktori.

Napadačke podmornice

Napadačke podmornice i one opremljene s balističkim raketama imaju različite svrhe. Australija je sklonija napadačkim podmornicama na nuklearni pogon radnije nego onima koje imaju nuklearne bojne glave na balističkim raketama.

"Svrha napadačkih podmornica je traženje i uništavanje neprijateljskih podmornica i brodova te izvođenje obavještajnih i izviđačkih misija", objašnjava se na stranicama američke mornarice. SAD ima tri klase napadačkih podmornica u svojoj floti koja ih broji 53. IZ najnovije klase nazvane Virginia imaju 19 podmornica. Opremljene su s desecima krstarećih raketa i torpeda, dugačke 114 metara, teške 8000 tona, a mogu postići brzinu veću od 45 kilometara na sat te uopće ne moraju izranjati na površinu. Posada broji 132 člana koji moraju izroniti jedino da bi napunili spremnike s namirnicama.

Podmornice uopće nema periskop nego se "bojno polje" promatra preko najmodernijeg elektroničkog uređaja koji na velike ekrane u zapovjednom centru prikazuje snimke u visokoj rezoluciji, a njime se upravlja s joystickom.

Britanska napadačka podmornica klase Astute su brže od američkih te se pod vodom mogu kretati čak 56 kilometara na sat, a kao i američke, i one su opremljene krstarećim raketama Tomahawk. Tomahawk IV je zadnja verzija projektila. Ima duži domet nego njegovi prethodnici, oko 1600 kilometara, u letu može biti usmjerena prema novoj meti, a može slati i slike s bojnog polja podmornici iz koje je ispaljena", objavila je britanska mornarica.

To je vojna moć koju Australci žele kako bi zaštitili svoje sjeverne vode od bilo kakvih vojnih prijetnji. Kao i Amerikanci tako i Australci žele zadržati svoju prisutnost u Južnokineskom moru i smanjiti utjecaj kineske mornarice u tom dijelu svijeta kako bi, prema njihovim tvrdnjama, zadržali slobodu plovidbe.

Podmornice opremljene s nuklearnim bojnim glavama

Britanske i američke podmornice s balističkim projektilima opremljene su raketama Trident koje na sebi imaju nuklearne bojne glave. Njihova glavna misija je biti na moru mjesecima, većinom pod površinom, i biti spremne na nuklearni protuudar ukoliko neprijatelj lansira svoju raketu protiv SAD ili Velike Britanije. Ta vrsta podmornica je ekstremno teška za detektiranje, a glavna svrha im je odvraćanje neprijatelja od napada.

Svaka od američkih podmornica toga tipa može nositi 20 projektila Trident (britanske 16) s najviše osam bojnih glava (tri britanske) po raketi. Mogu gađati mete čak 7400 kilometara udaljene. Moć ima je čak između 100 i 475 kilotona. Za usporedbu, atomska bomba bačena na Hirošimu, na kraju Drugog svjetskog rata, imala je snagu od 15 kilotona. Amerikanci imaju 14 takvih podmornica, a Britanci četiri. Prema dogovoru, Australci najvjerojatnije neće imati ovaj tip podmornica opremljenih nuklearnim bojnim glavama.

Kada će Australci imati takve podmornice u moru?

Potrebno je dugo vremena, vjerojatno desetljeća, da bi se razvila podmornica na nuklearni pogon te da bi ona počela ploviti morima. Dogovor SAD-a, Velike Britanija i Australije odnosi se samo na studiju od godine i pol koja treba pronaći odgovor kako najbolje napraviti podmornicu na nuklearni pogon za Australiju.

Australski premijer Scott Morrison rekao je da vjerojatno do 2040. godine neće imati nove podmornice u floti. NO, neki stručnjaci kažu da bi zbog sigurnosne situacije u Indo-pacifičkoj regiji, Australija mogla te podmornice imati i ranije od tog roka.

Možda će te zanimati

'TO JE STAJALO ŽIVOTA NEKOLIKO TISUĆA LJUDI' /

Šprajc očitao bukvicu Berošu zbog Lauca: 'Šteta što ministru moramo pokvariti ovako glupu izliku za tako smrtno ozbiljnu stvar'

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali